Donation från Home Hotel Temperance 15 Februari 2025

I samband med Alla Hjärtans dag har minnesfonden fått en mycket generös och omtänksam donation i form av 30 enkelrum på mysiga Home Hotel Temperance i Malmö på Gamla Väster.

Som ensamförälder till barn som förlorat en förälder, visa ditt intresse för att vinna ett av rummen genom att fylla i nedan länk. Frukost och middag ingår och för en gångs skull städar någon annan upp.

Under mars månad meddelas de lyckliga vinnarna som får möjlighet till ett uppvilande egentidsdygn.

Vid vinst ingår hotellrum med frukost och middag för en person att nyttja under helg, helgdagar 2025 i mån av plats. Resan till hotellet bekostas själv.

https://docs.google.com/.../1BURco8vn5zPaDox9k2C6tkh.../edit


Sorgebearbetninskurs 5 februari 2025

I helgen fick ett tiotal föräldrar från runt om i landet checka in på Home Hotel Temperance. Sorgebearberningskurs i dagarna två i vår regi med Susanne Nilsson från Spirio som kursledare.

Det är vår övertygelse att får föräldrarna lite verktyg så hjälper det även barnen. Två korta men starka ord kom från en av deltagarna vid avslut. Förundran och god magkänsla.

Så här skriver kursledare Susanne.

En helg för föräldrar att bearbeta sin sorg vid partnerns död och för barn vars pappa är död. Dagar för egen tid att minnas. Dela allt om hur det är när ens partner dör och all energi går åt till att se till att barnen ska klara den nya livssituationen. Sova en natt och fylla på med kraft för att leva en dag i taget. Där i bubblan sker igenkänning, skratt och tårar när deltagarna ett steg i taget strukturerar, sorterar och minnens pusselbitar läggs till rätta.

I sorgbubblan, omgiven av vänliga ansikten, får de formulera de ord de sagt, de ord de velat säga, skriva om drömmar, sin vardag och hur barnen har det nu. Smärtan, saknaden lägger sig till ro, och en liten ljusglimt skimrar till. Nya vänner, skratt och tårfyllda farväl.

Jag iakttar, berörd som alltid av sörjandes mod att där i gemenskap öppna locket till sorgen, låta den få sin plats hos var och en. Den är naken, den är sann. En och en omfamnar de sin sorg.

Ett litet leende, sorgen är min, nu ska den få sin speciella plats i mitt hjärta.

Vid pennan Susanne

Tack till Karl Werntofts Minnesfond som gör helgen möjlig.


Samtidigt som livet pågår för de flesta av oss så vänds världen totalt upp och ner för andra barn och familjer.

Bara i Sverige förlorar 10 barn om dagen en förälder. Sjukdomar, olyckor och suicide.

Oavsett dödsorsak så finner barnen något gemensamt i fonden.

2024 kan vi se tillbaka på ett händelserikt år.

Det blev året när vår fylla i bok - ”Så länge jag minns finns du” kom ut. Vi ställde ut på Bokmässan Göteborg och även Bokens Dag i Malmö.

Vi höll en föreläsning för skolvärlden i Göteborg. Denna gång tillsammans med Christer Olsson, själv dubbelt drabbad som barn och en av Sveriges mest meriterade föreläsare.

🧑‍🧒‍🧒Barn och föräldrar besökte våra nätverksträffar där vi avslutade med en riktig favorit. Hotellövernattning med hemligt tomteuppdrag för barnen där de fick hjälp att köpa julklappar till sin kvarvarande förälder. Det var många nya familjer och det glädjer oss att så många hittar till oss och vill ta del av vår verksamhet. Samtidigt som vi alltid säger att vi önskar att vi setts ut av helt andra anledningar.

Behovet är allt för stort och tyvärr är inte stödinsatserna alltid tillräckliga. Framförallt behövs stödinsatserna över tid, detta för att möta barnen i deras randiga sorg, där känslor och tankar ofta kommer och går samt följer barns utvecklingskurva.

STORT TACK till alla supporters, privata som företag som med er tid, engagemang och monetära medel gör att vi kan göra insatser på området. Vi är mycket tacksamma!


decembernätverksträffen

I år gick traditionsenliga decembernätverksträffen av stapeln på Clarion Hotel Malmö Live

30 barn och 20 föräldrar fick fly vardagsbestyren och checka in på hotell. Några så långväga som från Karlstad och Strömstad. Behovet runt om i landet är tyvärr långt större än vad utbudet är. Vi hejar på alla stöd vi hör om, större som mindre och påminner om vår hemsida där vi listar det vi känner till. Julkramar från oss


Ny nätverksträff

Att bo på hotell brukar barn tycka är kul så då gör vi det igen.

Fredag 6 dec finns möjlighet att checka in på

Clarion Hotel Malmö Live

På lördagen så ses vi för gemensamma aktiviteter och startar med hotellfrukost kl 08.30.

Efter frukost går barnen på hemligt jultomteuppdrag i Malmö..

Datum: 6-7 december

Tid: 6 dec, incheck från kl 15.

Själva nätverksträffen sker lörd 7 dec m start kl 08.30 för gemensam frukost. Slutar klockan 12 i samband med utcheck från hotellet.

Plats: Clarion Hotel Malmö Live

Det bjuds på hotell och hotellfrukost.

Arrangemanget är kostnadsfritt. Bekostas av medel från KW Minnesfond.

Föräldrarsittning

Föräldrarna kommer denna träff att ha möjlighet för en längre avskild diskussion. Susanne från Spirio handleder. Ämne/ämnen för diskussion bestäms utifrån era önskemål vid anmälan.

Anmälan: Sker via mail till minnesfond@werntoft.se - uppge ålder på barnet/barnen (åldersgräns pga aktivitet är denna gång 5 år) samt om det finns specifika önskemål på ämne för vuxensamtalen.

Begränsat antal platser. Familjer som inte tidigare deltagit på aktiviteter eller inte haft möjlighet att vara med på så många aktiviteter kommer att prioriteras. Därefter sker lottning.

24 november får du besked om ni har fått plats.

För mer information om Karl Werntofts Minnesfond se vänligen werntoft.minnesfond.se & Clarion Hotel Malmö Live strawberry.se

Varmt Välkomna!


Efter tidigare uppskattade sorgebearbetningskurser för föräldrar så ges nu en ny möjlighet.

————-

Som kvarvarande förälder är det vanligt att den egna sorgen får parkeras. Vardagen med bestyr och barnens mående går före.

Nu erbjuds en helg till förmån för alla fina föräldrar,

1-2 feb 2025

kl 9-17 båda dagarna.

Kursen som närmare beskrivs nedan har ett värde av ca 10 000kr per person och inkluderar fm/emfika samt lunch i 2 dagar samt kurslitteratur.

Plats: Clarion Collection Hotel Temperance, Gamla Väster, Malmö

Anmälan som är bindande sker genom att maila minnesfond@werntoft.se samt bifoga kopia på inbetalning av 500 kr per person.

Swish 123 662 03 71

Det kraftigt reducerade priset möjliggörs genom bidrag från Karl Werntofts Minnesfond

och förmånligt erbjudit pris av Susanne Spirio Sorgebearbetning.

Begränsat antal platser, först till kvarn.

Tid för mail samt kopia på inbetalning av 500kr avgör vem som tilldelas platserna.

Önskas boende så erbjuds ett specialpris som inkluderar kvällsmat på kvällen. 1150 kr per enkelrum.

———————

Kursbeskrivning

Ett konkret handlingsprogram för känslomässig läkning vid alla typer av förluster som till exempel dödsfall, separationer, olycka, sjukdom och andra livsstilsförändringar.

Att känna sorg när man är med om en förlust är normalt och naturligt. Däremot saknar de flesta av oss hur man genom för ett sorgearbete. Sörjande får ofta höra.

”Livet går vidare” ” Tänk på det positiva” ”Var stark för andras skull”

Bristande kunskap om sorgbearbetning är den enskilt största orsaken till att sorgen förblir obearbetad. Kursen ger dig kunskap och verktyg för hur du på ett bestående sätt kan bearbeta och förlösa din sorg samt hur du kan möta dina barn i deras sorg.

Kursen sträcker sig över två dagar. Under kursen får du göra ett eget sorgearbete med hjälp av metoden. Det innebär att vi tar reda på vilka förluster som har påverkat våra liv, samt genomför de handlingar som behövs för att bearbeta och förlösa sorgen kring det som är ofullständigt. Att bearbeta sorgen över en förlust gör det möjligt för oss att få ett känslomässigt avslut.

Du får ny energi till din vardag och tillgång till alla minnen. Du når en acceptans och försoning med dig själv och dina erfarenheter.

——————

Vi är några i fondens nätverk som sedan tidigare gripit möjligheten att delta i Susannes kurser. Nu hoppas vi att fler med oss tar chansen och förhoppningsvis delar samma positiva upplevelse som oss.

Varmt Välkommen med din anmälan.


Allhelgonahelgen, en tid för att minnas de vi saknar lite extra.

Drabbade barn och tonåringar kan behöva hjälp att minnas och minnena mår bra av att skrivas ner.

På bokmässan valde också flera vuxna att köpa vår bok, till sig själva eller någon annan drabbad. Det är aldrig försent att börja skriva och tanken är inte att boken ska ta slut. Olika tider och perioder kan ge olika tankar.

Varma kramar


SLÄPP AV VÅR BOK “Min minnesbok - Så länge jag minns finns du”

Nerräkning till Bokmässan i Göteborg 26-29 sept & släpp av vår bok i bokhandlar 24 sept.

Möjlighet att köpa boken finns HÄR

#lavaförlag #mianilssonillustration #räddabarnen #bokmässan


ANMÄLAN TILL FÖRELÄSNING

Anmälan till föreläsning i Göteborg den 28 september 2024 hittar du genom att klicka på denna länk - ANMÄLAN


Till den som minns

”Ring polisen, ring polisen,” sa femårige Stig förtvivlat när hans föräldrar tvingades berätta att hans far snart skulle dö. Cellgiftsbehandlingarna gjorde mer skada än nytta och kort därefter dog Karl, Stigs och syster Sveas far. Han blev 39 år gammal.

Som barn, men även som vuxen, kan det vara svårt att förstå när en person som så naturligt funnits i ens liv inte längre finns. Tanken med boken är att du ska få tid tillsammans med den du saknar.

Det är tur att ingen kan ta ifrån en minnena. Men

minnen mår bra av att skrivas ner så att man kommer ihåg och, inte minst, även kan få hjälp att minnas.

Det finns många frågor i boken som kan hjälpa dig att minnas. Svaren kan hjälpa dig att komma ihåg saker som du nästan hade glömt eller inte kände till.

Vi hoppas att den här boken kan hjälpa dig att spara dina minnen och få en stund med personen du saknar.

Till Sveas och Stigs fars minne skapades Karl

Werntofts Minnesfond av deras mamma Frida, farmor Elisabet och fastrarna Anna, Ida och Åsa. Även de drabbade som barn. Vid tolv, tio respektive åtta års ålder dog deras far i en bilolycka. Deras lillebror Karl var då fyra år gammal.

För minnesfondens verksamhet sökte vi efter en

minnesbok och kom då i kontakt med Ida Gamborg Nielsen. Hon gav ut en bok 2006 efter att hennes mamma dött. Boken utgavs i samarbete med Rädda Barnen och var mycket uppskattad och efterfrågad. Tillsammans bestämde vi oss för att skapa en ny reviderad upplaga.

Mia Nilsson har illustrerat boken med lekfulla och talande bilder och vi hoppas att ni liksom vi ska kunna inspireras att finna och dokumentera fina minnen. Boken kan ibland också göra dig sorgsen. Vi tror det är viktigt att alla minnen och känslor de skapar får komma upp till ytan. Oavsett vilka minnen och vilka känslor som skapas så hoppas vi att du ska lyckas minnas den du saknar bättre.

Du kan börja var du vill i boken, och du kan läsa de sidor du önskar och i vilken ordning du vill. Alla frågor kanske inte passar in på dig och den du saknar. Då hoppar du bara över dem. Om du vill skriva något men inte vet hur det var, kan du fråga någon som kände din saknade. Och till dig som eventuellt är denna viktiga någon, vill vi påminna om nedan ord:

”Om du känner någon som förlorat en nära person, och du är rädd för att nämna personen för att du tror att du kan göra dem ledsna genom att påminna om att personen dog – du påminner dem inte om att personen dog. De har inte glömt att personen dog.

Det du påminner dem om är att du minns att personen levde, och det är en stor gåva.”

Elizabet Edwards (amerikansk advokat och

författare) och fritt översatt av Karl Werntofts

minnesfond.

Vi tycker alla mycket om denna bok och vi hoppas att även du kommer att göra det. Kom ihåg att det här är din bok och det är du som är författaren. Vi hoppas du kan återkomma många gånger till boken för att läsa eller fylla på med minnen eller något du vill skriva ner.

Det ligger mycket kärlek i att minnas den eller dem man saknar och återigen – visst är det fint med minnen!

Varma kramar,

från oss till dig.

——-

Inledningen på vår bok som efter en längre tids arbete sändes för tryck i veckan.

Når bokhandlare under hösten och så ser vi fram att lansera den på #bokmässan i Göteborg.

Lava förlag Rädda Barnen Mia Nilsson illustration Bokmässan Göteborg

#raddabarnen #lavaforlag #mianilssonillustration #karlwerntoftsminnesfond


Nätverksträff med biovisning

Den 25 augusti hyr vi en egen biosalong och får en exklusiv visning av INSIDAN UT 2 - filmen som nått topplacering på globala biotoppen

DN skriver att ”Känslostormiga Insidan ut 2” gör det omöjligt att hålla tårarna borta och är en perfekt balanserad film för hela familjen.

I Disney och Pixars “Insidan Ut 2” återvänder vi till den nyblivna tonåringen Jennys hjärna där huvudkontoret genomgår en plötslig renovering för att göra plats åt något helt oväntat: nya känslor!

Glädje, Vemod, Ilska, Rädsla och Avsky som bevisligen drivit en framgångsrik verksamhet under lång tid, vet inte hur de ska reagera när Ängslan dyker upp. Dessutom verkar hon inte komma ensam.

Bion har ingen åldersgräns.

Vid detta tillfälle finns också i mån av plats möjlighet att få bjuda med en vän, yngre som äldre och dela upplevelsen.

Bekräftelse på plats för barn och föräldrar kommer med relativt vändande mail. Ev plats för vänner bekräftas närmare aktuellt biodatum.

————————————-

Datum: söndag 25 aug

Samling kl 15.30

Bion startar kl 16

Avslut: ca 17.30/18

Plats: Mobilia Malmö - Nordisk Film

Det bjuds på popcorn och läsk.

Arrangemanget är kostnadsfritt. Bekostas av medel från Karl Werntofts Minnesfond.

ANMÄLAN till minnesfond@werntoft.se (uppge alla namn på deltagarna, samt meddela om någon medföljande vän)

Begränsat antal platser, först till kvarn.


En riktigt extra varm kram idag till alla saknade mammor!

Här Jakob 11 år och hans mamma Pernilla. Bilden är tagen innan hon dog och Jakob fick uppleva tonårstiden utan henne.

För tonåringen som drabbas kan det vara bra att påminnas om nedan:

Tonåringen förstår vad som har hänt och kan sätta döden i ett större perspektiv. Tonåringen förstår att det som hänt kommer att påverka familjens framtid.

Barn reagerar olika, så är det även i tonåren. Eftersom tonårsperioden är en tid då man håller på att frigöra sig från sina föräldrar för att skapa en egen identitet vill tonåringen ofta klara sig själv. Förhållandet till kompisar kan verka viktigare än familjen och rädslan för att vara annorlunda kan vara stor.

Många tonåringar väljer att prata med vänner i stället för föräldrar och släkt. Det är bra att vara lyhörd för hur barn i tonåren reagerar och se till att finnas där när man behövs. Det kan vara svårt för honom eller henne att föreställa sig hur de skulle kunna få hjälp och hur den skulle kunna se ut. Även om man får ett snäsigt svar är det bra att visa att man bryr sig genom att fråga hur barnet mår, och ha tid att prata när barnet behöver det.

#karlwerntoftsminnesfond #barnochsorg #stöd


Sorgebearbetningskurs 1-2 juni

Efter fjolårets två uppskattade sorgebearbetningskurser för föräldrar så ges nu en ny möjlighet.

————-

Som kvarvarande förälder är det vanligt att den egna sorgen får parkeras. Vardagen med bestyr och barnens mående går före.

Nu erbjuds en helg till förmån för alla fina föräldrar,

1-2 juni

kl 9-17 båda dagarna.

Kursen som närmare beskrivs nedan har ett värde av ca 10 000kr per person och inkluderar fm/emfika samt lunch i 2 dagar samt kurslitteratur.

Plats: Clarion Collection Hotel Temperance, Gamla Väster, Malmö

Anmälan som är bindande sker genom att maila minnesfond@werntoft.se samt bifoga kopia på inbetalning av 500 kr per person.

Swish 123 662 03 71

Det kraftigt reducerade priset möjliggörs genom bidrag från Karl Werntofts Minnesfond

och förmånligt erbjudit pris av Susanne Spirio Sorgebearbetning.

Begränsat antal platser, först till kvarn.

Tid för mail samt kopia på inbetalning av 500kr avgör vem som tilldelas platserna.

Önskas boende så erbjuds ett specialpris som inkluderar kvällsmat på kvällen. 1150 kr per enkelrum.

———————

Kursbeskrivning

Ett konkret handlingsprogram för känslomässig läkning vid alla typer av förluster som till exempel dödsfall, separationer, olycka, sjukdom och andra livsstilsförändringar.

Att känna sorg när man är med om en förlust är normalt och naturligt. Däremot saknar de flesta av oss hur man genom för ett sorgearbete. Sörjande får ofta höra.

”Livet går vidare” ” Tänk på det positiva” ”Var stark för andras skull”

Bristande kunskap om sorgbearbetning är den enskilt största orsaken till att sorgen förblir obearbetad. Kursen ger dig kunskap och verktyg för hur du på ett bestående sätt kan bearbeta och förlösa din sorg samt hur du kan möta dina barn i deras sorg.

Kursen sträcker sig över två dagar. Under kursen får du göra ett eget sorgearbete med hjälp av metoden. Det innebär att vi tar reda på vilka förluster som har påverkat våra liv, samt genomför de handlingar som behövs för att bearbeta och förlösa sorgen kring det som är ofullständigt. Att bearbeta sorgen över en förlust gör det möjligt för oss att få ett känslomässigt avslut.

Du får ny energi till din vardag och tillgång till alla minnen. Du når en acceptans och försoning med dig själv och dina erfarenheter.

——————

Vi är några i fondens nätverk som sedan tidigare gripit möjligheten att delta i Susannes kurser. Nu hoppas vi att fler med oss tar chansen och förhoppningsvis delar samma positiva upplevelse som oss.

Varmt Välkommen med din anmälan.

#karlwerntoftsminnesfond #sorgebearbetningskurs #farsdagspresent


Nätverksträffen på Funnys Äventyr

I helgen hade vi nätverksträff med fokus på de yngre barnen. Funnys Äventyr stod på programmet.

Karl Werntofts Minnesfond välkomnar beroende på aktivitet barn från 3 års ålder. Stödet till barn i situationen, oavsett ålder, uppfattas tyvärr vara allt för litet av föräldrarna. För de yngre är utbudet tyvärr än mindre.

Det är mycket som talar för vikten av att även dessa barn plockas upp.

På vår hemsida beskrivs barn och olika åldrar samt synen på döden som följer mognadsprocessen.

Påminner här om våra yngst drabbade.

För barn under fem år är döden inte slutet. De förstår inte att alla livsfunktioner upphör eller att alla kommer att dö. De kan fråga om pappa kommer tillbaka snart eller om de kan spara sin mat och ge till morfar nästa gång de besöker graven eller minneslunden. Andra frågor kan vara om de döda kan bli hungriga eller när de ska vakna. Eftersom de inte förstår den fulla innebörden av ordet död, kan de ha svårt att förstå abstrakta förklaringar till döden. De kan behöva få förklarat om och om igen att den döda inte kommer tillbaka. De behöver få veta att den som är död inte andas längre, att hjärtat inte slår, att den döda inte tänker eller känner någon smärta.

Små barn uppfattar ofta sig själva i centrum av allt som händer. De kan få för sig att någonting de sagt, tänkt eller gjort kan ha orsakat någons död. Vissa barn är extra snälla eftersom de har skuldkänslor för vad som hänt. Även om det kan vara bekvämt för omgivningen är det bra att komma ihåg att det är en reaktion som behöver bearbetas. Andra barn kan bli bråkiga och utagerande.

Även om det kan kännas svårt är det bra att prata med barnet om vad som hänt och förklara så mycket man kan av det som hänt. Låt barnet ställa frågor. Det kan vara lättare att prata med barnet om man tillsammans utgår från en bok som tar upp det som har hänt.

#karlwerntoftsminnesfond #nätverksträff #barnochdöd


Nätverksträff 9 mars

Lördagen den 9 mars ser FUNNYS ÄVENTYR fram emot att välkomna oss.

Funnys äventyr är ett kulturhus för barn där leken, sagorna och äventyret allltid finns nära till hands.

Tillsammans med en värd och vuxna från fonden så får barnen några härliga lektimmar där det utlovas skratt, bus och spänning. Några godbitar att se fram emot är skattjakt, sagokarusell och teater.

Samtidigt har föräldrarna möjlighet till våra uppskattade föräldrarsamtal. Susanne Nilsson från Spirio Sorgebearbetning handleder i vanlig ordning.

Välkomna!

————————————-

Datum: lördag 9 mars

Start: Kl 10.30

Avslut: ca kl 13.00

Plats: Mobilia Malmö - Funnys Äventyr

Det bjuds på äventyr och förtäring.

Arrangemanget är kostnadsfritt. Bekostas av medel från Karl Werntofts Minnesfond.

ANMÄLAN till minnesfond@werntoft.se

Begränsat antal platser, först till kvarn.

För mer information om:

Karl Werntofts Minnesfond https://minnesfond.werntoft.se

Funnys Äventyr

www.funnysaventyr.se


Julafton - 24 December 2024

Att få barnen och ungdomarna på en första nätverksträff är inte alltid det enklaste. Osäkerheten kan vara stor, rädslan för att det ska pratas en massa. Kanske är det bara massa ”konstiga” människor el är det som ngt barn sa min familj som är ”konstig” och alltid lite ”udda”. Men det härliga här är att alla här är lite ”udda” men med något gemensamt, att alla barn förlorat en förälder.

Tidigare i månaden när vi var på nätverksträff i Helsingborg så hade vi likt alltid en enskild aktivitet för barnen. Flera barn hade aviserat för sina föräldrar att de iallafall inte tänkte gå iväg på barnaktiviteter själva utan föräldern skulle med och inte sitta med i vuxensamtalet.

När barnen fick höra hemligheten om vilket äventyr som väntade så valde dock alla barn, 30 st utan att tveka och gå iväg utan sin föräldrar. Imponerande!

Ögonen glittrade på de små och flera av de äldre drog en lättnads suck.

Nu skulle de få hjälp och köpa julklappar till sin kvarvarande förälder.

God Jul alla fina familjer i nätverket, samarbetspartners, sponsorer och alla andra vänliga påhejare för vår verksamhet!


Ny nätverksträff

Att bo på hotell brukar barn tycka är kul så då gör vi det igen.

Fredag 8 dec finns möjlighet att checka in på

Clarion Hotel Sea U i Helsingborg.

På lördagen så ses vi för gemensamma aktiviteter och startar med hotellfrukost kl 08.30.

Efter frukost går barnen på hemligt jultomteuppdrag i Helsingborg. .

Datum: 8-9 december

Tid: 8 dec, incheck från kl 15.

Själva nätverksträffen sker lörd 9 dec m start kl 08.30 för gemensam frukost. Slutar klockan 12 i samband med utcheck från hotellet.

Plats: Clarion Hotel & Congress Sea U

Det bjuds på hotell och hotellfrukost.

Arrangemanget är kostnadsfritt. Bekostas av medel från KW Minnesfond.

Föräldrarsittning

Föräldrarna kommer denna träff att ha möjlighet för en längre avskild diskussion. Susanne från Spirio handleder. Ämne/ämnen för diskussion bestäms utifrån era önskemål vid anmälan.

Anmälan: Sker via mail till minnesfond@werntoft.se - uppge ålder på barnet/barnen (åldersgräns pga aktivitet är denna gång 5 år) samt om det finns specifika önskemål på ämne för vuxensamtalen.

Begränsat antal platser. Familjer som inte tidigare deltagit på aktiviteter eller inte haft möjlighet att vara med på så många aktiviteter kommer att prioriteras. Därefter sker lottning. I mitten av november får du besked om ni har fått plats.

För mer information om Karl Werntofts Minnesfond se vänligen werntoft.minnesfond.se & Clarion Hotel Sea U strawberry.se

Varmt Välkomna!


Allhelgonahelgen och många är saknade!

Här några av alla fantastiska pappor vars fina barn närvarar på fondens aktiviteter.

Till dig som har glädjen att få fira någon på Farsdag 12/11. Kanske ett tips på present kan vara ett bidrag till fonden.

Swish 123 662 03 71

Alla bidrag är varmt uppskattade.

Gåvobevis finns att skriva ut på vår hemsida https://minnesfond.werntoft.se/home/#bidra

På förhand tack!

#Karlwerntoftsminnesfond #farsdagstips #gåva


5-0 - det tyckte barnen var toppen!

Och såklart att få hänga i Zlatan loungen.

TACK Malmö FF för att vi fick göra en favorit i repris från fjolåret!

Nästa nätverksträff kommer ske 8-9 december på Clarion Hotel & Congress Sea U i Helsingborg. Övernattning med hemligt tomteuppdrag. Mer information och möjlighet till anmälan kommer under höstlovet.



Region Värmland Stort Tack för att ni bjöd in oss till Karlstad för att sprida vårt budskap.

Rörda att över 200 personer från hela Värmland inom skola, vård, bup, socialtjänst, kyrkan och universitetsstudenter valde att spendera måndagseftermiddagen med oss.

Vi hejar på er och vet vilken skillnad ni kan göra för barn i målgruppen!

Tack även till Karlstad CCC som gav oss bästa inramningen med fint engagerad service.

Precis vad vi behövde en dag som denna.

#barnochsorg #karlwerntoftsminnesfond


Ge dig som kvarvarande pappa bästa Farsdagspresenten. Eller varför inte dig som kvarvarande mamma som kämpar efter bästa förmåga och förutsättningar att axla båda rollerna.

I samband med Farsdagshelgen, 11-12 november, ges nu en ny möjlighet att kunna delta i sorgebearbetningskurs.

Som kvarvarande förälder är det vanligt att den egna sorgen får parkeras. Vardagen med bestyr och barnens mående går före.

Nu önskar vi erbjuda en helg till förmån för alla fina föräldrar,

11-12 november

kl 9-17 båda dagarna.

Kursen som närmare beskrivs nedan har ett värde av ca 10 000kr per person och inkluderar fm/emfika samt lunch i 2 dagar samt kurslitteratur.

Plats: Clarion Collection Hotel Temperance, Gamla Väster, Malmö

Anmälan som är bindande sker genom att maila minnesfond@werntoft.se samt bifoga kopia på inbetalning av 500 kr per person.

Swish 123 662 03 71

Det kraftigt reducerade priset möjliggörs genom bidrag från Karl Werntofts Minnesfond och förmånligt erbjudit pris av Susanne på Spirio Sorgebearbetning.

Begränsat antal platser, först till kvarn.

Tid för mail samt kopia på inbetalning av 500kr avgör vem som tilldelas platserna.

Önskas boende så erbjuds ett specialpris som inkluderar kvällsmat på kvällen. 1150 kr per enkelrum.

———————

Kursbeskrivning

Ett konkret handlingsprogram för känslomässig läkning vid alla typer av förluster som till exempel dödsfall, separationer, olycka, sjukdom och andra livsstilsförändringar.

Att känna sorg när man är med om en förlust är normalt och naturligt. Däremot saknar de flesta av oss hur man genom för ett sorgearbete. Sörjande får ofta höra.

”Livet går vidare” ” Tänk på det positiva” ”Var stark för andras skull”

Bristande kunskap om sorgbearbetning är den enskilt största orsaken till att sorgen förblir obearbetad. Kursen ger dig kunskap och verktyg för hur du på ett bestående sätt kan bearbeta och förlösa din sorg samt hur du kan möta dina barn i deras sorg.

Kursen sträcker sig över två dagar. Under kursen får du göra ett eget sorgearbete med hjälp av metoden. Det innebär att vi tar reda på vilka förluster som har påverkat våra liv, samt genomför de handlingar som behövs för att bearbeta och förlösa sorgen kring det som är ofullständigt. Att bearbeta sorgen över en förlust gör det möjligt för oss att få ett känslomässigt avslut.

Du får ny energi till din vardag och tillgång till alla minnen. Du når en acceptans och försoning med dig själv och dina erfarenheter.

——————

Vi är några i fondens nätverk som sedan tidigare gripit möjligheten att delta i Susannes kurser. Nu hoppas vi att fler med oss tar chansen och förhoppningsvis delar samma positiva upplevelse som oss.

Varmt Välkommen med din anmälan.

#karlwerntoftsminnesfond #sorgebearbetningskurs #farsdagspresent


I maj månad erbjöd vi ett tjugotal föräldrar föräldrar sorgebearbetningskurs, i söndags var det digital återträff.

Vi kan samtidigt berätta att vi kommer erbjuda en ny grupp föräldrar samma möjlighet i november månad. Mer information inom kort.

Susanne kursledare skriver.

Söndag eftermiddag och det var dags för en återträff via zoom med föräldrarna som deltog på kursen i sorgbearbetning i maj. Nyfiken och lite spänd på hur de haft efter kursen? Vad hade de fått med sig? Hade det påverkat relationen med barnen?

Någon hade fått mer energi. Andra inte så stor skillnad. Skönt att fått säga allt det jag grubblade på. Fanns ett tydlig före och ett tydligt efter. Lättare att stå upp för sig själv. Ok att släppa på alla känslor. Lite mer kontroll.

Lättare att prata med barnen. Ok att bara lyssna

Jag berättade om hur man göra bearbetning på alla inblandade i förlusten. Om 3 månader har vi en ny uppföljning och möjlighet att göra en bearbetning till.

Fint att se dem igen.

#karlwerntoftsminnesfond #sorgebearbetning #barnochsorg


Vi gör en repris av förra höstens nätverkssucce!

Betydelsen av fritidsintressen är större än någonsin för barn och ungdomar som har varit igenom tuffa händelser.

Fritidsintressen kan bli en kraftfull strategi för att hjälpa till att skapa rutiner och återfå en känsla av normalitet. Söndag 22 oktober bjuder vi in till en ny nätverksträff, denna gång på Stadion där vi ska få se mångas favoritlag MFF möta Varberg BoIS.

Dagen i fråga låter MFF oss med varmt hjärta ha Zlatan logen exklusivt för oss själva i minnesfonden.

Datum: 22 oktober

Tid: 16.00-ca 19.30 (matchen startar 17.30)

Plats: Eleda Stadion (Nya stadion - Eric Perssons väg 31, Malmö)

Det bjuds på middag med efterrätt samt snacks.

Rekommenderad ålder: från 3 år

Arrangemanget är kostnadsfritt. Bekostas av medel från KW Minnesfond.

Föräldrarsittning

Efter gemensam inledning kommer föräldrarna vid denna träff att ha möjlighet till spontana egna samtal. Ingen handledning av sorgeutbildad person vid detta tillfälle.

Anmälan: Sker via mail till minnesfond@werntoft.se - uppge ålder på barnet/barnen och om det finns specifika önskemål på ämne för vuxensamtalen.

Begränsat antal platser, först till kvarn!

MFF

https://mff.se

Varmt Välkomna!

#nätverksträff #karlwerntoftsminnesfond #mff


Nu besöker vi en ny del av vårt fina land.

På inbjudan av Region Värmland gästar vi Karlstad den 25 september och håller en ny föreläsning om barn och sorg.

Inbjudan vänder sig till förskole- och skolpersonal men även andra som arbetar med barn och unga.

I vanlig ordning är föreläsningen kostnadsfri och vi bjuder på lunch för de som önskar.

Dela mer än gärna inlägget för största möjlighet att nå målgruppen.


Vad var det egentligen som hände i helgen?

På sorgebearbetningsdagarna.

Kursledare Susanne från Spirio skriver:

Det var en lördag morgon då jag mötte upp tolv modiga föräldrar, morförälder vars partner eller barn hade dött på olika sätt. Någon levde med en partner som var obotligt sjuk. En del hade förlorat sin partner efter lång tids sjukdom medan andra abrupt får beskedet om en dödsolycka. ”Hejdå vi ses ikväll” blev, Hejdå för alltid.

Karl Werntofts minnesfond och jag hade länge strävat efter att erbjuda denna workshop i sorgbearbetning till de vuxna vars tid för att bearbeta sin egen sorg aldrig verkade finnas. Barnen kom alltid först.

Berättelserna om det som hade hänt delades ärligt och uppriktigt under workshopen. Ingen jämförde eller värderade. Allt kändes lika och ändå så olika.

Modet att återvända till källan där sorgen bodde, där kroppen reagerade med motstånd och skrek: "Nej, inte dit, jag vill aldrig mer uppleva den smärtan."

Och steg för steg ledde oss en tydlig struktur i en trygg miljö. Metoden tog oss genom sorgeprocessen, där deltagarna pratade, skrev och fick lyssna på varandra. Det fanns igenkänning, tårar och skratt. Vi var ödmjuka inför varje persons historia. Ingen var ensam.

Sorgbearbetningen började vid vårt första möte. Jag lät minnet vandra genom hela vår historia tillsammans. Glädjen och bekymren i vardagen.

I tystnad skrevs brevet till den älskade som förlorades till sjukdom, olycka eller död. Var och en tog ansvar för egna brister och bad om ursäkt. Förlät för ens egen skull, för det som hade sårat. Det sattes ord på tankar och känslor till den som förlorats. Planer och förhoppningar för framtiden skrevs ner som brustna drömmar. Allt som ville sägas; nya ord, gamla ord, ett emotionellt farväl…sades.

Söndag, sista dagen för workshopen, var det dags att säga "Hejdå".

Berörd och förundrad körde jag hemåt. I mitt hjärta en önskan att dessa dagar hade givit en strimma av ljus och lättnad i sorgen. Framför allt hoppades jag att deltagarna hade fått inspiration att ta sig med tillbaka hem, till de som väntade.

Jag sparar era berättelser på den speciella plats jag har i mitt hjärta.

Djupaste tack till Karl Werntofts minnesfond som gjorde det möjligt för mig och deltagarna att genomföra sorgbearbetning, vars ringar på vattnet hjälper våra barn och unga i deras sorg.

Vid datorn Susanne


Feedback till sorgebearbetningskursen

Känns som vi inte kunde gett en bättre morsdagspresent till helgens kursdeltagare, mammor som pappor.

Tack för värmande feedback!


sorgebearbetningskurs

Glada att i helgen kunna erbjuda 15 modiga och kloka föräldrar sorgebearbetningskurs handledd av Susanne Nilsson @spiriosorgbearbetning

Som kvarvarande förälder är det lätt att parkera sin egen sorg för att finnas där för barnen.

Nu är det er tur!


Unik möjlighet att delta i sorgebearbetningskurs 27-28 maj.

Som kvarvarande förälder är det vanligt att den egna sorgen får parkeras. Vardagen med bestyr och barnens mående går före.

Nu önskar vi erbjuda en helg till förmån för alla fina föräldrar,

27-28 maj

kl 9-17 båda dagarna.

Kursen som närmare beskrivs nedan har ett värde av ca 10 000kr per person och inkluderar fm/emfika samt lunch i 2 dagar samt kurslitteratur.

Plats: Clarion Collection Hotel Temperance, Gamla Väster, Malmö

Anmälan som är bindande sker genom att maila minnesfond@werntoft.se samt bifoga kopia på inbetalning av 500 kr per person.

Swish 123 662 03 71

Det kraftigt reducerade priser möjliggörs genom bidrag från Karl Werntofts Minnesfond och förmånligt erbjudit pris av Susanne på Spirio Sorgebearbetning.

Begränsat antal platser, först till kvarn.

Tid för mail samt kopia på inbetalning av 500kr avgör vem som tilldelas platserna.

Önskas boende så erbjuds ett specialpris som inkluderar kvällsmat på kvällen. 1150 kr per enkelrum.

———————

Kursbeskrivning

Ett konkret handlingsprogram för känslomässig läkning vid alla typer av förluster som till exempel dödsfall, separationer, olycka, sjukdom och andra livsstilsförändringar.

Att känna sorg när man är med om en förlust är normalt och naturligt. Däremot saknar de flesta av oss hur man genom för ett sorgearbete. Sörjande får ofta höra.

”Livet går vidare” ” Tänk på det positiva” ”Var stark för andras skull”

Bristande kunskap om sorgbearbetning är den enskilt största orsaken till att sorgen förblir obearbetad. Kursen ger dig kunskap och verktyg för hur du på ett bestående sätt kan bearbeta och förlösa din sorg samt hur du kan möta dina barn i deras sorg.

Kursen sträcker sig över två dagar. Under kursen får du göra ett eget sorgearbete med hjälp av metoden. Det innebär att vi tar reda på vilka förluster som har påverkat våra liv, samt genomför de handlingar som behövs för att bearbeta och förlösa sorgen kring det som är ofullständigt. Att bearbeta sorgen över en förlust gör det möjligt för oss att få ett känslomässigt avslut.

Du får ny energi till din vardag och tillgång till alla minnen. Du når en acceptans och försoning med dig själv och dina erfarenheter.

——————

Vi är några från fonden som sedan tidigare gripit möjligheten att delta i Susannes kurser. Nu hoppas vi att fler med oss tar chansen och förhoppningsvis delar samma positiva upplevelse som oss.

Varmt Välkommen med din anmälan.


Nätverksträffen den 23 april 2023

Vad är det som avgör var vi hamnar för våra olika nätverksträffar. Utöver olika önskemål från barnen så är det vid flera tillfällen vänliga vänner och bekanta som engagerat, frikostigt och med varma hjärtan öppnar upp möjligheter för oss.

För en tid sedan fick vi i minnesfonden ett mail från Anna Thorssell Bertland som presenterar sig som att hon gått i samma bioteknikklass på Universitet som Karl Werntoft. Hon har följt vårt arbete via SoMe och erbjuder oss nu att komma till hennes verksamhet Kabbarps Trädgård & Classicum Växthus ABHon har sedan en tid tillbaka bytt yrkesspår och lever nu sin passion fullt ut. Å vilket ställe så härligt och vackert för både stora och små.

Det blev många fina blomsterverk som flera valde att köra vidare med till grav- och minnesplatser. Andra valde att ge det till sin kvarvarande förälder och njuta av blommorna och dess doft hemmavid. Och samtidigt minnas.

Återigen Tack Anna och alla andra som gjorde det till en fin dag i gemenskaphetens tecken.


Fullbokat, vi blev 50 på kort tid. Tar väntelista.

Varmt Välkommen till Nätverksträff för drabbade familjer med aktiviteter på smultronstället Classicum vid Kabbarp Åkarp

Datum: söndag 23 april

Tid: kl 11- ca kl 14

Det bjuds på lunch och fika.

Rekommenderad ålder för träffen: 5-15 år

Arrangemanget är kostnadsfritt. Bekostas av medel från KW Minnesfond.

Upplägget för träffen

På Classicum kommer vi, utöver att framförallt träffa barn och vuxna i samma situation och få möjlighet att dyka in i pysslets- och växtlighetens värld.

Vi hoppas att självplockningen hunnit öppna och så får vi tillgång till ytterligare material så att barnen får skapa varsitt blomsterarrangemang. Kanske blir det något att pryda en eventuell minnesplats/grav med. Barnen får även göra sina egna fina armband med text, kanske någon väljer att skriva namnet på sin döda förälder.

Föräldrarsittning

Föräldrarna kommer denna träff att ha möjlighet för en avskild diskussion. Likt tidigare träffar deltar en sorgeutbildad person. Under föräldrarnas samtal pågår barnens aktiviteter. Lunch äter vi tillsammans på Segers Söta.

Anmälan: Sker till minnesfond@werntoft.se

Vänligen uppge ålder på barnet/barnen samt om ni har några allergier.

Begränsat antal platser, först till kvarn.

För mer information om Karl Werntofts Minnesfond se vänligen www.minnesfond.werntoft.se

www.classicum.se

www.segersmat.se

Välkomna!


Utbildningsradion har låtit Hamed och Ellen svarar på tittarnas frågor om att ha en död förälder

13 mars 2023

Alla är unika men så här känner de för att vara ett "offer" och höra att de är ”starka”.

Lyssna in och hör hur de svarar på bland annat frågorna:

Är det oförskämt att fråga hur det hände?

Ska jag känna mig dum om jag nämner föräldern?

Vad är det bästa sättet att reagera när en kompis säger att deras förälder är död?

Hur känns det när det är mors-/farsdagar?

Hur kommer man över alla bråken med föräldern innan den dog?

Kan man någonsin bli helt glad igen?

Vad skulle du önska att folk slutade säga till dig?

Finns det någon typisk fördom där folk tror att de vet något om situationen?

Hur känns det när någon pratar om era föräldrar i plural och inte vet om att den ena föräldern är död?

Är det ok att prata om sina föräldrar om man tex gjort något kul med dem?

Blir ni triggade när folk runt omkring er bråkar, klagar eller säger dåliga saker om deras föräldrar?

Hur blev din relation med dina andra familjemedlemmar när din förälder dog?

Titta på videoklippet HÄR


Föreläsning om barn och sorg - 31 januari 2023

Veckans första kväll valde 110 personer att dela med oss när vi höll ytterligare en föreläsning om barn och sorg. Detta var vår sjätte föreläsning för fulla hus.

Efter att ha hållit föreläsningen i Malmö, Stockholm, Göteborg, Jönköping, Helsingborg och en andra gång i Malmö så funderar vi nu på destination för höstens föreläsning.

Vad tror ni om att följa universitetsstäderna och dess lärarprogram och kanske gästa Umeå härnäst?

Tack till Altitude Meetings & Yasemine Arhan Modeer med personal för fint omhändertagande igår. Precis den inramningen vi behövde.


Det kom ett mail, så otroligt berörande och fint. Stort Tack för att vi får dela Josefine Jindrisek och en riktigt varm kram från oss! - 11 Januari 2023

————————

13dagsafton

Jag vet inte om det är 13dagsafton eller 13dagen han faktiskt dog på.

Det är 25 år sen.

Jag var 8, skulle fylla 9.

Mitt hjärta dog.

Jag överlevde.

Jag slutade drömma om framtiden.

Jag fantiserade om att mamma också skulle dö. Tänkte ut hos vem jag skulle bo hos då.

Jag tyckte inte det var gott med mat.

Jag förstod inte varför jag skulle duscha -speciellt när jag blev lite äldre.

Jag fick en ny lärare den våren.

Vi åkte och köpte blommor till graven och köpte glass.

Jag fick en utskällning sen av personalen på fritids. Dom hade letat efter mig.

Skulle jag vara den som sa att läraren skulle åka iväg med mig?

Var jag vuxen?

Blev jag vuxen så fort?

Jag hade väl precis fyllt 9.

Tittade på Disneyfilmer och så ska det låta.

Sjöng mig igenom rasterna.

Svarade på frågor från vuxna om pappa precis likadant som mamma.

När prästen frågade mig vart pappa var, inför begravningen citerade jag Pippi Långstrump.

Jag hörde Niklas Strömstedt låt. Jag vet inte när:

"Jag tar ingenting för givet, sånt är livet. Sånt är livet. Färgar himlen svart och röd. Nöd blir lust. Lust blir nöd.

Hjärtat tomt och övergivet

Sånt e livet. Sånt e livet.

Gå en annan väg och sen. Lev igen. Lev igen."

Jag gick till radion när den spelades på P4 Gotland.

Jag var i min bubbla.

Mamma var i sin.

Och ändå var vi i samma kuvös.

Hon upprepade:

"Du är allt jag har".

Jag hörde inte kärleken.

Jag kände kravet.

Att jag måste göra rätt.

I alla fall inte ställa till med mer.

Inga vänner. Jag skyllde på alla andra. Det var dom som inte ville vara med mig.

Det var en som mobbade mig.

Jag kollade på dr. Phil.

Jag hittade lärare att krama.

Jag hittade lärare att skratta med.

Jag hittade Robert Wells i så ska det låta.

Jag spelade piano själv. Jag hade plancher med honom på mitt rum.

Jag hade ett feriejobb inom teatern och hittade en själsvän.

Jag överlevde genom att tänka på dom.

Jag grät enbart en handfull gånger när andra såg tills jag gick i gymnasiet. Från dess att han blev sjuk. Hösten -97.

Jag stängde in mig.

Jag stängde av.

Depression. Kan man ha det i mer än10 år?

Kastade nyckeln till den svarta lådan där alla mina känslor fanns och glömde vart jag kan nyckeln.

Glömde bort. JAG HAR GLÖMT HONOM!

Och väldigt, väldigt mycket av livet före 9 års ålder.

Har nästan inga minnen kvar.

Kan inte radera honom.

Vet knappt hur han såg ut.

I gymnasiet fick jag hjälp att hitta nyckeln, av en teaterpedagog. Men det var för läskigt och svårt att öppna. Men jag såg andras ansikten igen. Andras känslor.

Jag kunde se!

När jag var långt över 20 så fick jag diagnos komplicerad sorg.

Och i Bildterapi fick jag kladda med färg. OERHÖRT smärtsamt. Fysiskt.

Ångest.

En körledare, mentor och jag kallade även henne min extraförälder ett tag hjälpte mig också.

Skrev sånna här långa texter om allt. För att försöka minnas.

Nu är jag 33.

I Februari blir jag 34.

Jag mår bättre.

Jag är mamma, undersköterska och letar efter ett nytt drömjobb. Att få jobba dagtid.

Och någon gång vill jag hjälpa andra som också förlorat en förälder.

Rädslan att min man ska dö.

Att min dotter också ska växa upp utan pappa.

Hon har ingen närvarande Farfar.

Och ingen Morfar.

Vad gör det med ett barn?

Men, hon har världens bästa pappa.

Jag sörjer randigt.

Jag kan känna alla känslorna.

Jag kan se andra

Och visst har jag några minnen av känslan när pappa är i närheten.

Jag saknar, oändligt, att få krypa upp i hans famn och känna hans hjärtslag.

Det är tur det finns poeter och musiker som kunde ge mig texter och tonsatt musik. Och att jag kan skriva själv.

INGEN ska behöva bära det jag bar på själv i så många år. Min fasad var stenhård och alla i min omgivning trodde väl att jag öppnar mig för "någon annan".

Tystnad.

Den tystnaden som även min mamma möttes av. Stängde hon också av.

Hon skulle överleva för min skull.

Men leva?

Till dig som möter familj i sorg. Tvärtom: berätta allt, om personen, om din egen sorg, om vad ni brukade göra, om vad den vuxna minns.

Bombadera med frågor.

Om och om igen. Ställ samma fråga. Ställ dom på annat sätt. Visa bilder.

Ilskan.

Var det ingen som såg hur dåligt jag mådde?

Jag har sårat så många längs vägen.

Eftersom jag sagt det som barnet vill skrika på dom. Helt orationellt.

Jag har inga vänner kvar som ses regelbundet från min skoltid (låg, mellan och högstadiet)

Varför skulle jag. Jag var ju sluten och såg inte.

Jag sörjer allt jag förlorat

På grund av att pappa dog.

Jag sörjer Pappa.

Förlåt.

Det var ni som fick mina dagboksanteckningar ikväll.

Det har blivit många hyllmeter och hårddiskar genom åren.

Det värsta är att jag inte tycker det är värt att skriva dom om ingen läser.

Jag faller ett par gånger per år.

Ner i sorgen där jag blir barn igen.

Tack om ni orkat läsa

Tack för allt ni gör.


Ny nätverksträff 2-3 DECEMBER 2022

FULLBOKAT tog inte många minuter men vi tar emot väntelista.

Att bo på hotell brukar barn tycka är kul så då då gör vi det.

Fredag 2 dec finns möjlighet att checka in på Quality Hotel View

På lördagen ses vi för gemensamma aktiviteter med start kl 09.00 för hotellfrukost.

Efter frukost går barnen på hemligt jultomteuppdrag på Emporia .

Barnen får även varvat prova på indoor golf med golfsimulator.

Datum: 2-3 december

Tid: 2 dec, incheck från kl 15.

Själva nätverksträffen sker lörd 3 dec m start kl 09 för gemensam frukost och slutar klockan 12 i samband med utcheck från hotellet.

Plats: Quality Hotel View, Hyllie Malmö

Det bjuds på hotell och hotellfrukost.

Arrangemanget är kostnadsfritt. Bekostas av medel från KW Minnesfond.

Föräldrarsittning

Föräldrarna kommer denna träff att ha möjlighet för en längre avskild diskussion. Ämne/ämnen för diskussion bestäms utifrån era önskemål vid anmälan. Fondens samarbetspartner Susanne Nilsson, Spirio Sorgebearbetning närvarar och handleder diskussionen.

Anmälan: Sker via mail till minnesfond@werntoft.se - uppge ålder på barnet/barnen och om det finns specifika önskemål på ämne för vuxensamtalen.

Begränsat antal platser, först till kvarn!

För mer information om Karl Werntofts Minnesfond se vänligen werntoft.minnesfond.se & Quality Hotel View nordicchoicehotels.com

Varmt Välkomna!


ISTÄLLET FöR STRUMPOR PÅ FARSDAG

6 NOVEMBER 2022

För fyra år sedan lade jag ut denna bild där min son Vilhelm var 13 ½ år gammal. Jag hade då vid samma ålder, men 30 år tidigare precis förlorat min far. Plötsligt hade det mest självklara ryckts bort och följden blev även flytt och ny skola. Livet blev bra, men stöd för barn, ungdomar och närstående till en förlorad förälder var då liksom nu eftersatt, begränsat till ett fåtal ideella organisationer.

Min svåger Karl Werntoft gick bort för fem år sedan vid en ålder av 39 år. Han lämnade efter sig fru och två barn. I hans minne startades en minnesfond som sedan dess arrangerar mycket lyckade nätverksträffar för barn och ungdomar med aktiviteter, samtal och gemenskap för både barn och föräldrar. Minnesfonden arrangerar även föredrag om hur vi kan hjälpa barn i sorg.

Den 13/11 är det Fars Dag. Det är ett utmärkt tillfälle att bidra till Karl Werntofts Minnesfond (Swish 1236620371, BG 668-3155).

/Lars Öhrmalm


Allhelgona 6 NOVEMBER 2022

Idag på Allhelgona tänker vi alldeles extra på de barn och föräldrar som önskar att de fick mer tid ihop. Vi vill samtidigt tipsa om att vårt grannland Danmark har @detnationalesorgcenter - en organisation som tyvärr inte riktigt har en motsvarighet i Sverige men som delar och arbetar med mycket bra ting för målgruppen. Ett tips kan vara att följa dem. Kram!


Föreläsning om barn och sorg för skolpersonal 19 september 2022

Tack till 120-talet rektorer, kuratorer, pedagoger och andra verksamma i skolans värld som valde att spendera er eftermiddag tillsammans med oss och lära er mer om det ämne som många inom vuxenvärlden finner svårt att bemöta, barn och sorg.

Idag kunde vi i tillägg till teorin från Susanne på @spiriosorgbearbetning dela våra praktiska exempel som själva drabbade som barn och föräldrar till barn som förlorat en förälder. Med erfarenhet av dödsorsaker som cancer, bilolycka, missbruk och självmord är vi alla eniga om att du som arbetar med barn kan göra en stor skillnad

Vet du inte vad du ska göra så räcker två väldigt långt. Att visa intresse för någon som betytt/betyder mycket för ett barn eller ungdom är troligen den finaste gåvan du kan ge.

Så har du ett drabbat barn i din närhet,

våga fråga och våga lyssna!


Nätverksträffen 11 september 2022

YEES för vinst och att träffa andra barn och vuxna i en delad situation.

Full Zlatan loge med över 50 deltagare på söndagens nätverksträff. De vuxnas samtal gick denna gång på situationen med den dödas föräldrar, den fortsatta kontakten el avsaknaden av kontakt samt ett återkommande ämne barn och skolan.

Tack till alla som kom och så fint delade med sig.


Ny nätverksträff 23 augusti 2022

Betydelsen av fritidsintressen är större än någonsin för barn och ungdomar som har varit igenom tuffa händelser.

Fritidsintressen kan bli en kraftfull strategi för att hjälpa till att skapa rutiner och återfå en känsla av normalitet. Söndag 11 september bjuder vi in till en ny nätverksträff, denna gång på Stadion där vi ska få se mångas favoritlag MFF möta Norrköping.

Dagen i fråga låter MFF oss med varmt hjärta ha Zlatan logen exklusivt för oss själva i minnesfonden.

Datum: 11 september

Tid: 16-ca 19.30 (matchen startar 17.30)

Plats: Eleda Stadion (Nya stadion - Eric Perssons väg 31, Malmö)

Det bjuds på middag med efterrätt samt snacks.

Rekommenderad ålder: från 3 år

Arrangemanget är kostnadsfritt. Bekostas av medel från KW Minnesfond.

Föräldrarsittning

Föräldrarna kommer denna träff att ha möjlighet för en längre avskild diskussion. Ämne/ämnen för diskussion bestäms utifrån era önskemål vid anmälan. Fondens samarbetspartner Susanne Nilsson, Spirio Sorgebearbetning närvarar och handleder diskussionen.

Anmälan: Sker via mail till minnesfond@werntoft.se - uppge ålder på barnet/barnen och om det finns specifika önskemål på ämne för vuxensamtalen.

Begränsat antal platser, först till kvarn!

MFF

https://mff.se

Varmt Välkomna!


Mors dag 22 maj 2022

I söndags firades morsdag och vi tänkte såklart alldeles extra på de döda mammor vars barn besöker fondens verksamhet. Den finaste gåvan vi kan ge dessa barn och dess mödrar är som en påminnelse det bilden uttrycker, på morsdag och alla andra dagar.


Anmälan till skolföreläsning i helsingborg den 19 september 2022 hittar du här


Nätverksträff för 50-talet deltagare i söndags där barnen var från 3-17 år. 10 maj 2022

Först härlig gemensam sushifrossa sedan delade vi upp oss så att yngre gänget gick till roliga @funnysaventyr och övriga fick gå på bio.

Filmen som visades, Comedy Queen, fick höga bra betyg av både barn, tonåringar och vuxna. Många kände likheter som de kunde återge i efterföljande barn/ungdoms- respektive vuxensamtalen.

Tack till alla som modigt delade med sig och tack till de kompisar som denna gång fick följa med.

Tillsammans är det vår övertygelse att vi blir starkare!


Ny föreläsning för skolpersonal 19 September 2022 i Helsingborg

En färsk studie från Stockholm University gjord av forskare i folkhälsokunskap stärker oss i vikten av att hålla kontinuerliga föreläsningar. Föreläsningar med information och verktyg till personal inom skolans värld som möter barn som förlorat en förälder.

Nytt datum är nu bokat för hösten:

Måndag 19 september.

Då gästar vi Helsingborg och bjuder in till en eftermiddag på Clarion Hotel Sea U.

Mer information & inbjudan kommer inom kort.

Här kan du läsa mer om studien:

https://www.su.se/nyheter/att-förlora-en-förälder-påverkar-skolresultaten-1.608468


Nätverksträff med möjlighet att bjuda med en kompis! 14 april 2922

Den 8 maj hyr vi en egen biosalong och får en exklusiv visning av prisbelönta filmen COMEDY QUEEN.

Comedy Queen beskrivs av DN som en blivande klassiker. Sällsynt rolig film om sorg.

Sasha som är 13 år har bestämt sig för att bli ståuppkomiker. Mest av allt vill hon få sin pappa att skratta, som gråter i duschen när han tror att ingen hör. Hemma påminner allt om mamma som inte längre lever och bakom ögonen bränner de livsfarliga tårarna. Men Sasha vägrar gråta. I hemlighet skriver hon en lista på allt hon måste göra för att överleva sorgen: raka av sig håret, sluta läsa böcker, tacka nej till världens gulligaste hundvalp och framförallt, bli en - Comedy Queen.

Bion är från 11 år men kan ses i yngre ålder med medföljande förälder. Vi tror man bör vara minst 9 år för att se filmen, samtidigt är detta såklart högst individuellt.

Efter filmen kommer barnen ha möjlighet att delta i en gruppdiskussion tillsammans med Susanne Nilsson från Spirio Sorgebearbetning. Vid detta tillfälle finns också möjlighet att få bjuda med en vän, yngre som äldre och dela upplevelsen.

För de som har yngre barn så kan de parallellt med att bion visas få två härliga timmar på FUNNYS ÄVENTYR. Vi har värd och likt alltid vuxna med från fonden till de yngre barnen. Detta möjliggör även för dig som förälder med barn i två årsgrupper att välja vad du vill vara med på, bion eller Funnys Äventyr

Funnys äventyr är ett kulturhus för barn där leken, sagorna och äventyret allltid finns nära till hands.

Innan vi startar med aktiviteterna så serveras vi sushilunch på Sushi Yama som ligger i direkt anslutning till både Nordisk Film och Funnys Äventyr. Även detta bjuds självklart ev medföljande biovänner på.

————————————-

Datum: söndag 8 maj

Start: Kl 13 på Sushi Yama, Mobilia

Bion och Funnys äventyr startar kl 14.

Avslut: ca 16.30

Plats: Mobilia Malmö - Sushi Yama, Nordisk Film & Funnys Äventyr

Det bjuds på lunch med sushi & eftermiddagsfika/biosnacks.

Arrangemanget är kostnadsfritt. Bekostas av medel från Karl Werntofts Minnesfond.

Föräldrarsittning

Sker denna gång delvis utan handledare. Susanne Nilsson från Spiro Sorgebearbetning kommer ha huvudfokus på barnen som sett filmen.

ANMÄLAN till minnesfond@werntoft.se (uppge alla namn på deltagarna, inkl vilken aktivitet respektive ska gå på samt meddela om någon medföljande vän)

Begränsat antal platser, först till kvarn.

För mer information om:

Karl Werntofts Minnesfond https://minnesfond.werntoft.se

Nordisk Film - Comedy Queen https://www.nfbio.se/comedy-queen

Funnys Äventyr

www.funnysaventyr.se


Tack för en fantastisk nätverksträff! 7 Mars 2022

Det här är Jakob 20 år. När han var 12 år dog hans mamma Pernilla efter en tids sjukdom.

Pernilla var affärspartner med @peterjskogstrom och såklart blev söndagens nätverksträff en alldeles speciell dag för Jakob.

Att få prata och hänga med någon som känt ens döda förälder är en väldigt fin gåva. Många av barnen på våra nätverksträffar har också föräldrar som dött när de varit väldigt unga så här blir det naturligtvis en alldeles extra viktig dimension. Att Jakob i sin tur väckte mycket nyfikenhet hos de yngre barnen och att de förstår varandra alldeles extra i den delade situationen var också så tydligt igår på vår nätverksträff på @matochvinslottsparken

Även föräldrarna fick förmånen att sitta och prata med Jakob och höra vad han som tonåring behövde och kände i stunden. Och hur behovet alltid kommer finnas där men förändras med tiden.

Tusen tack alla småkockar, denna gourmetlunch om fyra rätter var helt otroligt god och så duktiga ni var.



Välkomna till nästa nätverksträff på MAT&VIN I SLOTSSPARKEN! 6 FEBRUARI 2022

FULLBOKAT- överväldiga av responsen, fullt på bara några timmar. Tar självklart emot väntelista om även att den också börjar bli lång.

Välkomna till nästa nätverksträff – vi släpper in barnen i köket med prisbelönta paret Skogström

Nu ska vi ha lite ombytta roller och barnen ska få vara kungar i köket och laga lunch åt sin mamma/pappa. På schemat står bland annat att göra egen pasta. Experimenterar och rör i grytorna gör barnen med Marie och Peter Skogström med personal på Mat & Vin i Slottsparken. Bara att ladda på med frågor till Peter, en av Sveriges mest meriterade kockar, Årets Kock 2006, Medlem i kocklandslaget 6 år och vunnit Kockarnas Kamp 2015. Även Marie har varit finalist i Årets Kock och vunnit tävlingar som Dessertmästarna 2013 och fått första och andraplatser i Coupe Dessert och Wilhemina.

Vi ska förhoppningsvis ha alla förutsättningar att väcka extra matlagningsglädje som kan komma barnen och föräldrarna till glädje inte bara denna söndag utan även framåt.

Datum: 6 mars

Tid: 11-15.30 Lunch runt 14

Plats: Mat & Vin i Slottsparken, Malmö

Föräldrarsittning

Föräldrarna kommer denna träff att ha möjlighet för en längre avskild diskussion, uppdelat i mindre grupper. Susanne Nilsson, Spirio Sorgebearbetning närvarar likt sist och handleder diskussionen.

Anmälan: Sker via mail till minnesfond@werntoft.se – uppge ålder på barnet/barnen och om det finns specifikt önskemål på ämne för vuxensamtalen. Minsta ålder för barn är denna gång 7 år. Arrangemanget är kostnadsfritt, täcks av medel från KW Minnesfond.

Begränsat antal platser, först till kvarn.

För mer information om Karl Werntofts Minnesfond se vänligen https://minnesfond.werntoft.se

Mat & Vin

https://matovinslottsparken.se

Varmt Välkomna!


Nätverksträff 21 november 2021

Nya bekantskaper som snabbt bygger band i en delad situation. Tack till trettiotalet barn och vuxna som kom på gårdagens nätverksträff på @livetsmuseum - vilket spännande museum och fina samtal.


FARSDAG

När det pysslas inför farsdag så ligger några barn steget före med julpyssel.

Stor kram till alla fina pappor därute, de vi saknar och en extra omtanke till de pappor som kämpar på för att göra sitt bästa och fylla två roller. Nästa helg är det efterlängtat erfarenhetsutbyte när vi har nätverksträff på Livets Museum i Lund.


Alla Helgons dag

Mikael Wiehe Loulou LaMotte Anders Norman Official Fatmir Seremeti och vår egen lilla Svea Werntoft, dotter till Karl Werntoft beskriver hur musiken alldeles speciellt kan påminna om en saknad person.

Tune in och en extra kram i alla helgona tider.

Ps. Har du kanske en låt som du vill dela?

https://www.sydsvenskan.se/.../en-lat-ett-minne-en...


Vi tackar ödmjukast för den feedbacken som kommit in efter veckans föreläsning i Jönköping.

90 % ger den bästa betyg.

Nedan ett urval av fritext kommentarerna.

Oerhört bra! Så fylld med hjärta, sund distans till era egna smärtsamma erfarenheter och med genuin ambition att föra vidare detta angelägna budskap.

Fantastiskt gripande föreläsning. Bland de bästa jag varit på!

Föreläsningen var både informativ med fakta och strategier men också med ett känslomässigt innehåll som man kunde knyta an till rent medmänskligt.

Lärorikt där jag fick ett nytt tankesätt och verktyg att ta med mig till yrkeslivet!

En föreläsning som under fyra timmar verkligen belyser att vi alla i olika delar av samhället behöver öka vår kunskap kring sorg och gemensamt hjälpas åt att se och stötta barn och unga som drabbas av förluster.

Budskspet i föreläsningen gick rakt in i hjärta och hjärna! Kommer aldrig glömma denna!

Så genuint, äkta, personligt berörande och kunskapande.

Rörande med många konkreta tips!

Väldigt bra nivå, personligt men ändå inte för mkt!

Mycket bra att få höra om egna erfarenheter och med humor emellanåt när ni pratade om ett så sorgligt ämne.

Var vill ni se nästa föreläsning?

#barnochsorg #föreläsning #pallitativvard

https://www.rjl.se/.../palliativa-veckorna-de-forelaser...


Tack Region Jönköpings län & Qulturum

för att ni under två veckors tid valt att lägga extra fokus på pallitativ vård och att ni bjudit in oss från fonden för att få belysa just barnperspektivet.

Idag kunde vi i tillägg till teorin från Susanne på Spirio Sorgcenter dela våra praktiska exempel som själva drabbade som barn och föräldrar till barn som förlorat en förälder. Med erfarenhet av dödsorsaker som cancer, bilolycka, missbruk och självmord är vi alla eniga om att du som arbetar med barn kan göra en stor skillnadIdag valde 100-talet att lära sig mer om detta ämne som många inom vuxenvärlden finner svårt att bemöta.

Vet du inte vad du ska göra så räcker två väldigt långt. Att visa intresse för någon som betytt/betyder mycket för ett barn eller ungdom är troligen den finaste gåvan du kan ge.

Så har du ett drabbat barn i din närhet,

våga fråga och våga lyssna!


Inbjudan till Nätverksträff 20 nov

Hur fungerar egentligen människokroppen?

På vår nästa träff kommer vi att besöka spännande Livets museum i Lund. På museet kommer barnen att bli delaktiga i den interaktiva och moderna utställningen där de bland annat får mäta sin reaktionshastighet, bli lurade av synvillor och testa sitt luktsinné. De får också titta på sin egen hud i 200 gångers förstoring och på de små otäcka djur som kan finnas där!

I det så kallade organpusslet gäller det att sätta fast de utsågade organen på rätt ställe på en stor trädocka. På samma sätt kan man på en annan docka lyfta på en rad luckor för att få reda på roliga fakta om kroppen. Vilken muskel är det som aldrig som vilar? Och hur många kilo hud tappar vi egentligen på ett år? Under en lucka över näsan kan man inte bara lära sig hur mycket snor man sväljer varje dag, utan även känna på att det är grönt och slajmigt.

Det ges även möjlighet att se närmare på virus och bakterier som kan orsaka lunginflammation och förkylning men även en bakterie som är snäll mot magen.

Kanske kan dessa sjukdomar botas inne på lekavdelningen, där man inte bara kan röntga sina patienter utan även titta på röntgenbilder i ett ljusskåp. Här kan man även sätta på sig doktorsrocken och undersöka sina kamrater med stetoskop. Eller varför inte slå sig ner med en bok från Minnesfondens lilla bibliotek. Det finns allt från bilderböcker till tonårsböcker, böcker som alla berör vår gemensamma situation.

I lekavdelningen finns också ett utrymme där barnen, efter att ha upplevt resten av museet, kan få leka och bearbeta det guiderna berättat. Barnen får också möjlighet att visa runt sina föräldrar på museet med hjälp av guiderna. Guiderna är mor-farmödrar som själva har barnbarn som växer upp utan en av sina föräldrar.

Dagen för nätverksträffen är museet stängt för allmänheten.

----------------------------------------------------

Varmt Välkommen med er anmälan!

Datum: Lörd 20 november 2021

Tid: 11-14.30

Plats: Livets Museum, Lund

Det bjuds på lunch och eftermiddagsfika.

Arrangemanget är kostnadsfritt. Bekostas av medel från KW Minnesfond.

Föräldrarsittning

Föräldrarna kommer likt tidigare träffar ha möjlighet för en avskild gruppdiskussion. Susanne Nilsson från Spiro Sorgebearbetning handleder diskussionen.

ANMÄLAN till minnesfond@werntoft.se

Begränsat antal barnplatser, först till kvarn.

För mer information om

Karl Werntofts Minnesfond https://minnesfond.werntoft.se

Livets Museum https://www.kulturen.com/vara-besoksmal/livets-museum/

Fotot är lånat från Kulturen.


NÄSTA NÄTVERKSTRÄFF 20 NOVEMBER 2021 - ANMÄLAN OCH MER INFORMATION KOMMER INOM KORT


NÄTVERKSTRÄFF PÅ BORGEBY SLOTT

När du hör hur två barn som inte känner varandra sedan tidigare, en äldre och en yngre inleder ett förtroendeingivande samtal kring hur göra när saknaden blir för stor. Då vet du att fonden gör skillnad och det för båda. Dagens vuxensamtal kändes också alldeles extra välbehövliga efter ett års pandemiuppehåll.

Tack till alla modiga barn och vuxna som kom idag. Tillsammans anordnade vi en väldigt fin dag för varandra.

240667014_4175241252593778_5218154480258182714_n.jpg

ANMÄLAN NÄTVerKSTRÄFF SÖNDAG 29/8 2021

Nu är anmälan öppen till vår nätverksträff söndag 29 augusti.

Vi ses på Borgeby Slott beläget mellan Lund och Landskrona.

För mer information och hur du anmäler er, se vänligen nedan:

----------

Varmt Välkommen till Nätverksträff för drabbade familjer med aktiviteter på Borgeby Slott

Datum: 29 augusti

Tid:

Grupp 1 (nya deltagare som inte besökt oss tidigare 9.30-13)

Grupp 2 (tidigare deltagare 12-15.30)

Plats: Borgeby Slott, Borgeby Slottsväg 13, 237 91 Bjärred

Det bjuds på lunch och eftermiddagsfika.

Rekommenderad ålder för träffen: 5-15 år

Arrangemanget är kostnadsfritt. Bekostas av medel från KW Minnesfond.

Upplägget för träffen

På Borgeby Slott kommer vi, utöver att framförallt träffa barn och vuxna i samma situation och få möjlighet att dyka in i pysslets värld. Hos Blomsterfen kommer barnen med hjälp av , pärlor, glitter, dekorationsband med mera få möjlighet att skapa varsitt blomsterarrangemang. Kanske blir det något att pryda en eventuell minnesplats/grav med. Barnen får även göra sina egna lyckoänglar. För den som eventuellt föredrar finns även som alternativ.

Föräldrarsittning

Föräldrarna kommer denna träff att ha möjlighet för en och en halvtimmes avskild diskussion. Likt tidigare träffar deltar en sorgeutbildad person. Under föräldrarnas samtal pågår barnens aktiviteter. Övrig tid har vi möjlighet att vara med barnen.

Anmälan: Sker till minnesfond@werntoft.se

Meddela om ni önskar anmäla er till träff 1 eller 2. Ålder på barnet/barnen samt om ni har några allergier.

Begränsat antal platser, först till kvarn.

Tips! För den som önskar kombinera träffen med kanot/båtäventyr så finns fina möjligheter via Åboden Borgeby slott. Denna del bekostas och bokas själv.

För mer information om Karl Werntofts Minnesfond se vänligen www.minnesfond.werntoft.se

www.borgebyslottab.se

www.blomsterfen.se

Välkomna

236810026_2932460350327633_6442772587104014928_n.jpg

Återträff - 23/5 2021

I inväntan på att kunna öppna upp våra nätverksträffar så har vi haft en återträff av höstens sorgebearbetningsläger.

Så glada att alla sex ungdomarna valde att tacka ja till att ses igen!

Stort Tack till Lisa på Humlahage och Susanne Nilsson Spiros sorgebearbetning för er hjälp att arrangera detta så minnesvärt för ungdomarna!

Susanne din text från helgen är så fin att vi inte kan annat än att dela.

————————————————-

Hej här kommer en liten berättelse från helgen till er alla!

Väntan är över, drygt 6 månader har gått, många tankar om hur de har haft det sedan vi sågs senast i Beddingestrand. Är det något speciellt de tänker på nu? Hur gör sig sorgen påmind i deras vardag just nu.

Stannar bilen, sitter en stund, ett djupt andetag, går ut. Möts av en sagolik natur, hästens gnäggande, höns, hundar, lammen bräker lite längre bort. Djur och natur ramar in helgens aktiviteter på Humla hage. Lisa, Angelica, Alle och Matilda står redo för mötet med barnen.

- Hej, vad roligt att se er, en efter en anländer ungdomarna från förra lägret. Här för att umgås, prata, skratta, längta, gråta. Alla vet hur det känns utan att ens behöva nämna sorgen. Grönskan omsluter oss, som om naturen förstår att ge extra kraft, intensivt grönt, skimrande, skira moln släpper igenom solstrålarna mellan mjuka regndroppar. Ett osynligt naturrum omsluter oss. Djuren med sin villkorslösa kärlek ska förgylla vår helg. Alla som vill får rida, umgås med lammen, åsnan Eddie, hönsen och gässen men det helt bedårande lilla 1 vecka gamla fölet är pricken över iet.

I mitt hjärta och tankar har era barn/ungdomar funnits med mig sedan vi sågs senast. Jag är så glad att alla ville komma. Att få lov att lyssna, komma nära, är en gåva långt bortom orden. Det förtroendet är inte självklart. Jag kommer vårda det med största ödmjukhet. Även ha modet att hjälpa dem att lyfta på täcket till sorgen som ligger där under.

Denna helg vill jag följa upp det som hände på förra lägret, stämma av hur de har det. Lyhörd för det som sägs mellan orden. Ta tillfället i akt när de vill prata, spontana samtal, uppmuntra att våga växa lite till. Ge fler förslag på hur de kan ta hand om sin sorg. Inför helgen har jag köpt mig en trumma med djupt helande frekvenser. Ikväll blir det trumresa så som de gamla indianerna gjorde och hittade sitt kraftdjur i meditation. Spännande.

Bädda, klä om och så hejdå till er föräldrar. Lisa som bor med sin man och alla djuren går igenom regler på gården och djuren. Känner oss lugna, säkra, ramarna blir tjockare, starkare för det som ska hända under helgen. Inga mobiler, VAA!!! Jag måste ju snappa mina dagar, en annan vill kunna ringa hem. Lugn, lugn, vi tar en stund ikväll med mobilerna.

Själv har jag nästan aldrig varit nära en häst, faktiskt lite rädd. En inre undran, hur hamnade jag härJ inte bara barnen som ska utmanas i helgen. Vågar dem så vågar jag.

Vera har blivit Tyra som är syster till Vera och jag är så glad över att hon ville vara med oss under helgen. Dessutom ridvan, tur för mig om det behövs.

Alla vill prova, Agility, rykta, fläta manen, borsta tovig svan, kratsa hovar oj vilket intensivt engagemang. Vem skulle vinna Lisas utlovade pris. För pris var viktigt. Sadla hästarna, premiärtur i skogen, Tyra och jag är rörda av modet, uthålligheten och villigheten att prova allt som Lisa föreslog. Väl framme efter skogpromenaden så var det dags att rida i paddocken. Rida själv, trava, de vana ridtjejerna gjorde oss sällskap allt under Lisas pedagogiska handledning, utmaning och sin ödmjuka tydlighet. Ramar ger trygghet och möjlighet till att växa som människa.

Trötta, nöjda alla hade utmanat sig själv. Yippeh mobiltid och dusch innan maten. Tacco och chokladpudding stod på menyn. Fnitter, uppspelt stämning, allt släppte. Ljuvlig vårkväll så några vandrade iväg till fåren, andra ringde hem några bara slappade och lite småprat vid bordet.

Samling vid soffan. Idag är det en trumresa vi ska göra, berättelsen om de gamla indiansederna och hur de fann sitt kraftdjur som skulle hjälpa dem genom livet. Fnittret visste inga gränser när de första djupa trumvibrationerna nådde var och en av dem. Där i fantasin mötte de sitt kraftdjur, Tyra geten, Ludde skorpionen, Axel en ödla, Filippa björnen, Linnea hästen och Iris en varg, Svea en häst. Tillsammans med sitt kraftdjur som stöd fick de vandra till en sten och där på stenen kunde de möta sin mamma eller pappa. Trummans jämna rytm vibrerade genom rummet mötte fnitter och krypet i kroppen.

- Nu kan du tänka på vad du vill säga, fråga din förälder om. Kanske något du vill berätta om hur du har det. Vibrationerna går genom luften och når deras hjärtan, en hjälp på vägen i saknaden, längtan och kärleken. Du ska veta att du alltid kan tänka att du pratar med dem oavsett vad du tror på om livet efter döden. Vad händer efter döden var ett av samtalsämnena under dagen.

Trumman tystnar och de kunde öppna sina ögon, vi är tillbaka i soffan på Humla hage. Varje djur har en betydelse, så Googla och se vad varje djur betydde. - Stämmer det och vilka egenskaper har just de här djuren, känner du igen det?. Är det något du kan behöva nu i livet.

Mörkret sänker sig, det är dags att sova, hemlängtan, längtan efter sin förälder, naturliga gråten upp och ut så bra, de vågar, de kan mest av allt finns de där för varandra.

- Det är ok att vara ledsen, vi vet alla hur det är, säger en av dem för att trösta en annan. Mitt hjärta värker av stolthet och glädje, så kloka. Tänker på alla vuxna jag mött som önskat just det, någon som förstår och möten där alla känslor är tillåtna.

- Kan du läsa en saga för mig? Absolut. Närvaro, trygghet, det är ok att längta hem, vara ledsen, inte vara ledsen. Flytta sängar så det blir tryggt, sitter på sängkanten, ser mig omkring en kompis klappar armen, den andra håller i handen, ögon möter mina ögon – det är ok nu, du kan gå ut nu.

Tittar till de andra som sover, någon vaknar mitt i natten

- Jag vaknade, det är ok, ska jag sitta en stund? Det är lugnt, jag bara vaknade blev svaret,minuten efter når djupa andetag mitt öra.

Sover själv som när jag hade en nyfödd, lite lätt på ytan, varm i hjärtat. Genom fönstret lyser stjärnorna. En våga av tacksamhet sköljer genom mig, tack för att ni underbara ungdomar släpper in mig i ert sorgerum. Tack Frida och minnesfonden att ni skapar förutsättningarna för läkning med aktivitet, där alla känslor är tillåtna. Tack Lisa på Humla hage, vilken superpedagog du är och så stort hjärta du har. Tack Angelica, Matilda och Abbe för ert lugn, och uppmuntrande. Tack föräldrar att ni släpper iväg dem och låter dem växa, trots det som har hänt. Tack Tyra för att du var med mig, så mycket värme och naturlig samvaro med ungdomarna du har.

Söndagen gick i rasande fart, nu var det inga rädslor för hästarna, löshoppning, skogstur, en tur med häst och vagn. Hopp och galopp för tjejerna som rider varje dag.

Efterlängtat återseende när bil efter bil rullar in med dig som är deras trygghet.

Till dig som har modet att skicka iväg dem trots egen oro och rädsla.

Till dig som får ta emot alla känslor upp och ner.

Till dig som har egen sorg och ska hantera dig själv och barnen.

Tack för att du hade modet att göra det denna helg.

I bilen hem slås jag av tanken, jag har inte varit rädd för hästarna under hela helgen. Tillsammans vågar vi utmana oss och varandra.

En önskan om en fin sommar till er alla.

Varma hälsningar Susanne

189952849_2875514962688839_5368787958453707749_n.jpg

EVENT/AKTUELLT

 
 

OPERATION DÖDSVIKTIG 2021-04-01

En ny bok till vårt bibliotek med böcker på temat barn och sorg.

- De pratar om någon som eeeeeh...har gått bort. Det är lov och dax att åka till fjällen men något supersorgligt händer. Vuxna använder konstiga ord och vågar inte säga att någon faktiskt är död.
Tankarna trasslar ihop sig som garnnystan i Vides huvud. Varför vågar inte vuxna säga som det är? Tillsammans med sin kompis Eli planerar Vide att ändra på det.
Dags för Operation dödsviktigt!

Bra läsning för både barn och vuxna!

Sköt om er!
Påskkramar från oss

167693619_2838277943079208_1366723113402674037_n.jpg

De gröna semlorna är tillbaka! 18/2 2021

Charmtrollet Wille har vuxit upp och verkligen blivit en driven ung kille med stort kvalitetstänk och inte minst ett stort hjärta.

Han är nu i full gång och gör om succen från i fjol där han bakar semlor med grön grädde och skänker tio kronor per semla till Karl Werntofts Minnesfond.

Med skolkompisar i fondens målgrupp så ställer Wille 13 år gärna klockan varje natt för att få till de mest perfekta semlorna, leveransklara till morgonen. Ja ni läste rätt, Wille sätter alarmet på 02 eller 03 på natten. Då flyttar han sin hemmagjorda deg (rullad i bollar i rätt vikt) från frysen till kylen. När han väl vaknar igen på morgonen så tar han ut degen från kylen och den får jäsa i rumstemperatur innan det väntar en stund i ugnen med lite ånga. Då låter Wille hälsa att det blir som ett jässkåp och slutligen gräddar han dem.

Alla professionella aktörer ni får ursäkta men det här är de absolut godaste semlorna vi smakat. Perfektion fullt ut och vilket engagemang Wille.

Tur du har ledigt nästa vecka för sportlov när du går all in för att klara ditt mål om 300 sålda semlor i perioden 16-28/2. Visst blir du sugen att hjälpa Wille och nå sitt mål, din beställning gör du via Instagram och @thebaker2007 Hämtas i Falsterbo.

——-

Så här skriver fina Wille själv om sitt initiativ:

Jag tycker det är så himla roligt att skänka till just Karl Werntofts Minnesfond eftersom jag vet att pengarna går till rätt sak utan några mellanhänder! Man får en så himla bra känsla i kroppen när man hjälper andra och jag hoppas ni är med mig! Detta året kommer de kosta 25 kr styck, då skänker ni 5 kr och jag 5 kr per semla!

Jag hoppas vi tillsammans kan klara 300 st och på så sätt bidra med 3000 kr som kan göra en enorm skillnad för barn som förlorat en förälder! Och kom ihåg man går inte upp i vikt av semlor! Man blir bara glad och väldigt lycklig att bidra till en sådan fin sak!

Wille

IMG_5832.jpg

Olika åldrars reaktion på döden 28/12 2020

Barns sorgeprocess följer deras utvecklingsprocess och varje stadium innebär nya hårda faktum av vad avsaknaden av en förälder innebär.

Såsom det yngre barnet som går från att hoppas att mamma eller pappa kommer tillbaka en dag till att förstå att döden är definitiv. Fantasierna om att den döda föräldern ska komma tillbaka hjälper inte längre när barnen är ca 9-12 år. Och tonåringen som förstår dimensionen av vad situationen skapar för familjen samtidigt som de håller på att frigöra sig från sina föräldrar.

Inget stadium är lätt och uttrycket låt det gå ett år kunde inte vara mer fel när man pratar om barn och tonåringar i sorg.

Som ett verktyg för barnen i situationen byggde minnesfonden i vår upp ett bibliotek på böcker för olika åldrar på det aktuella temat. Nu har vi utökat biblioteket ytterligare och har över 60 titlar, kanske tom Sveriges största bibliotek i sin genre. Till dig som besöker våra träffar och gärna vill låna en bok redan nu så skickar vi mer än gärna för utlån. Bara att skicka pm.

Alla titlar i biblioteket och information om barn och sorg i olika åldersgrupper finner ni på hemsidan.

https://minnesfond.werntoft.se

Ta hand om varandra

134075081_2772628316310838_2172633844087001315_n.jpg

Online-donation yogapass för barnen 21/12 2020

Imorgon måndag 21/12 kl 18 är det Yoga dax på fint initiativ av Milena Löfstedt. Ni kan fortfarande anmäla er och få er zoomlänk i tid.

Varmt Välkomna oavsett var i världen ni befinner er! Inlägget får gärna delas.

#yoga #karlwerntoftsminnesfond #barnochsorg

———-

Karl Werntofts Minnesfond och jag bestämde oss för att avsluta det här året på bästa sätt vi vet-genom att lära ut yoga.

Och inte vilken klass som helst!

Den 21: a december 2020, kl 18.00 arrangerar vi en online-donation yogapass för barnen som förlorat en av sina föräldrar.

Beloppet du tänker donera avgörs av dig.

Alla medel vi samlar in kommer att gå till Karl Werntoft Minnesfond, hoppas att vi i år kan hjälpa dessa unga själar att läka.

Du kan donera på Swish nummer 1233741691 från och med idag, markera din donation som ′′ donation ′′ eller ′′ Karl ′′

Efter att du donerat, skicka mig ett mail till milenalofstedt.yoga@gmail.com och milenalofstedt.yoga@gmail.com

Jag kommer då att ge dig inbjudan till Zoom. Gör det direkt efter att du donerat, så vi kan ordna alla detaljer i god tid!

Dela och bjud gärna in alla du känner! Din familj, vänner, kollegor, dina barn, husdjur, föräldrar - Alla.

I samhörighet är vår styrka. Att drömma om en bättre värld ensam är bara en dröm. Men när vi drömmer tillsammans förvandlar vi drömmar till verklighet!

Låt oss träna yoga för barnens drömmar!

132427687_2766408866932783_7342629051910352686_n.jpg

Uppföljning på vårt Sorgebearbetningsläger 17/12 2020

Två månader efter vårt Sorgebearbetningsläger hade barnen/ungdomarna en uppföljning/reunion och träffades digitalt över en luciafika. Många föräldrar hade velat vara en på väggen men det här är barnens egna arena och de delar bara vidare om de vill. Tydligt hur gruppen inte bara samtalar om det tuffa och jobbiga utan även har väldigt kul ihop. Det glädjer oss! Och önskemålet till nästa gång är inte en helg ihop utan en hel vecka. Det måste vara bästa betyget!

131930586_2764265800480423_5763692100377369723_n.jpg

Susanne Nilsson på Spirio Sorgebearbetning gästar Sverigesradio.se

När ett barn förlorar en förälder så är det många gånger självklart att den kvarvarande föräldern blir sjukskriven ett tag. Så är det inte för barnen och ungdomarna. De förväntas ofta återgå till skolan omgående och det är säkert många gånger rätt MEN ryggsäcken är stor och tung och det förutsätter att de möter vuxna, pedagoger, tränare, kompisars föräldrar, du och jag som har förmågan att möta dem där de är. Situationen kan skrämma många vuxna men det behöver egentligen inte vara så svårt. Vi ska bara våga!

Om detta och mycket annat klokt pratade Susanne Nilsson på Spirio Sorgebearbetning när hon gästade Sverigesradio.se med anledning av Internationella dagen för sorg häromveckan.

https://p4dela.sverigesradio.se/?id=21892


INSTÄLLD NÄTVERKSTRÄFF 28/10 2020

INSTÄLLT - av naturliga skäl fick vi i helgen ställa in kommande helgs nätverksträff. Det kändes extra olyckligt då vi fick fullbokat fortare än någonsin och hade lång väntelista. Behovet är stort och barns sorg låter inte vänta på sig.

Imorgon är det Internationella dagen för barn i sorg. Vi vill tipsa om att höra fondens samarbetspartner Susanne på Spirio sorgebearbetning tala i P4 Malmöhus Sveriges Radio kl 12.30-12.50 (torsd 19 nov). Susanne kommer bla tala om hur vi som medmänniskor kan finnas där för barn i sorg. Du är viktig och kan med små insatser och förståelse göra stor skillnad!


FARSDAG 8/11 2020

Så många fina hyllningar och pappabilder vi har fått se idag.

Här kommer några fler tankar om pappor från dödsviktigt.nu - en anslagstavla där du som har en död mamma eller pappa kan skriva hur det känns eller känna igen dig. Och som de skriver skicka hit dina kompisar, om du inte orkar förklara hur det är att ha en förälder som är död, dödare, dödast.

124552352_2732612270312443_8430200304109860987_n.jpg

Söker du en present till farsdag? 28/10 2020

Många fina pappor ska firas.

För de barn som saknar en pappa i livet kan det hjälpa att måla, skriva och läsa om det som upplevs. Och att träffa andra i samma situation är något som verkligen uppskattas av barnen och ungdomarna.

Karl Werntofts Minnesfond skapar arenor för detta och har under året utökat sin verksamhet från nätverksträffar för drabbade familjer och föreläsningar för skolpersonal till att även arrangera sorgebearbetningsläger och bygga upp kanske Sveriges största barnbibliotek på temat barn & sorg. Tyvärr är behovet stort och våra platser till olika arrangemang fylls på fort.

Tack på förhand till er som valt och väljer att bidraGåvobevis till farsdag finns att skriva ut på hemsidan

https://minnesfond.werntoft.se/home/#bidra

123656950_2728082414098762_950143306044137219_n.jpg

LÄGER FÖR BARN SOM FÖRLORAT EN FÖRÄLDER 2020-10-18

I anslutning till Karl Werntofts treåriga bortgångsdag så har @karlwerntoftsminnesfond arrangerat en ny uppskattad aktivitet, Sorgebearbetningsläger för åldern 11-14 år.

Ett läger så fint beskrivet av Susanne Nilsson från Spirio Sorgebearbetning som handledde helgen på ett fantastiskt sätt i ett höstvackert Beddingemed god marktjänst av Karl Werntofts mor Elisabet Werntoft och fin assistans av Karls systerdotter Vera Werntoft Ahl

Vi säger som Susanne TACK alla inblandade men framförallt alla modiga barn. Ni förtjänar all omtanke.

#karlwerntoftsminnesfond #sorgebearbetningslager #barnochsorg #dodforalder

———————————

Hej

Fredag eftermiddag, jag tittar ut på havets mjölkvita skum. Stilla, samlar energi, snart kommer dem. Sex barn vars mamma eller pappa är död. Vilken ynnest att få vara med dem i helgen. Sorgbearbetning här och nu, läka en bit av deras brustna hjärtan.

Vi skapar trygghet och bestämmer att ingen får avbryta någon annan. Det finns inga konstiga frågor. Vi berättar inte för andra vad vi får höra. Men jag kan prata med min mamma eller pappa om det som jag undrar. Man kan säga Pass om man inte vill prata.Jag och Vera har en skyldighet att berätta om vi får höra att någon mår dåligt. Då bryter vi tystnadslöftet och ringer föräldern.

Fnitter, skratt, förväntan men också oro hur ska det här bli? Ska vi prata om jobbiga saker? Bäddar sen slår de sig ner i inbjudande soffan. Jag börjar presentera mig, när de skrattande konstaterade att jag inte såg ut som 61 år, kanske 55 så var isen bruten. Helgen kunde börja.

Uppe hos Elisabeth väntade tacos med tillbehör. Inledningen på helgen skulle ha varit Disneys film ”Insidan ut” en film om minnen och känslor. Nu blev det ”Sune – best man”.

Så var det dags att krypa till sängs, jag gick in och sa God natt. - Susanne, kan vi inte prata lite? Var din förälder också vit när hen var död? Ja, och kall. -Varför blir man det? Var är blodet? Drar fram en kudde sjunker ner på golvet och följer med i deras frågor, tankar. De delar sina upplevelser, frågar varandra har du också tänkt så här. Om din förälder träffar en annan, vad känner du då? En våg av djupa känslor och funderingar från deras nya vardag. Deras sorg just idag och just nu. Fram och tillbaka. De förstår inte oss. Vi får inte hjälp säger några. Vilken ”skitskola” hörs från sängen. De säger att det går över men de förstår inte, det går aldrig över. Vera och jag, så tacksamma för allt de vågade prata om. Blev en sen kväll men vad gör det!

Lördag

Vid 7 hördes skratten och tassandet. Frukost kl. 9. Lite mer prata, intensiv snapchat innan mobilerna skulle bli tysta.

Så här kan man känna när man har sorg. Vanliga sorgreaktioner , alla är olika och det finns inget rätt eller fel.

Bedövning, påverkan på mat och sömn. Koncentrationssvårigheter och hur känslor kan komma och gå. Trötthet. Ont i kroppen. Berättade lite om hjärnan där allt händer, hjärnhalvor, stress, reptilhjärnan som vill överleva. Vid sorg samarbetar den inte, därför blir det svårt med koncentration och man blir trött. De är inte dumma, det är inget fel på dem. De är helt normala barn, unga människor som varit med om svår förlust. Då reagerar kroppen.

Känslor i kroppen – var sitter de hos var och en?

De fick klistra lappar på kroppen var de olika känslorna satt. Vi pratade om glad, ledsen, arg, orolig, sorgsen och ångest. Vi var alla prickiga på olika sätt. Några hade många känslor i halsen och vad hände då om man inte får ut dem? Andra bodde i magen och vad händer då? Man kan skriva, prata, måla, dansa precis som när man var liten 2-åring då kom alla känslor ut.

Tidslinjen

Tidslinjen börjar när de föddes och fram till lördagen den 17 oktober. Vi försöker minnas hur det var innan mamma eller pappa dog. Jag ställde frågor som de fick rita in. Bra saker på ovansidan och dåliga saker neråt. Vad brukade de göra tillsammans? Vad var de bra på? Vad tyckte mamma eller pappa att de var bra på? Favoriträtt. Sen säger någon, Nu pratar vi om deras dåliga sidor, typ envisa, jobba mycket, dåliga förlorare.

Mitt fokus var att de skulle få tag i positiva minnen då många beskrev att de inte mindes så mycket innan det hände. Vilket är helt naturligt, de behöver bearbeta det jobbiga först, tidslinjen hjälpte dem att minnas bra minnen också.

Full aktivitet när de gjorde sina tidslinjer, skrev, ritade. Klippte brustna hjärtan. Tiden mellan att de dog och nu, där finns det brustna drömmar. Kanske något de vill berätta som de göra nu. Sätta ord på saknaden och vilka tankar de har. I soffan berättade de som ville om sina tidslinjer, några ville att jag skulle ställa frågor så blev det lättare att börja.

Efter det så fick de skriva brev till sin förälder. De kunde välja det som stod på tidslinjen eller något annat. De tyckte det var lite konstigt att skriva till någon som var död. Jag förklarade att det som är viktigt är de får skriva, rita om det som finns inne i kroppen. Återigen tankar och känslor upp och ut, så blir det mer plats till koncentration och andra saker.

Jag frågade om jag fick läsa deras brev själv och att jag har tystnadsplikt. Det gick bra för alla. Även Vera fick läsa. Det är svårt att finna ord på deras fina, ärliga känslor och tankar. Saknad och kärlek. Så tacksam för det förtroendet.

Havsbad för några i 12 grader, vi kände inte våra fötter. Nej, det kan jag förstå. Hemlagade köttbullar, brun sås fick värma deras kroppar innan mörkret kom och vi skulle tänada våra risplampor.

På lördagskvällen var det som om naturen ville hjälpa oss, spegelblankt hav, stilla vind som väntade på att föra barnens rislampor upp över havet i den stjärnklara himlen. I ljuset av marschaller såg vi dem stiga mot skyn. Uppspelta och lite trötta av dagens övningar skicka de ljuset till sin älskade mamma eller pappa. För att i nästa minut fnittrandes ta sig fram i mörkret till den mjuks soffan med brasan sprakande redo för filmkväll.

Ikväll ser vi en rolig film, vi orkar inte mer jobbiga känslor. Kalle och chokladfabriken fick det bli. En bit in i filmen, den är ju lite sorglig också. Några sov och andra var pigga. Sovdags, god natt – Susanne, kan vi prata idag också. Det är så mysigt, sjönk ner, följde med. Nya frågor, nya tankar. Efter 2 timmar lämnade jag över till Vera som tillsammans med Elisabeth tog hand om dem tills de somnade. Tröstade varandra, en kram, en famn det hade varit en lång, och känslofyllda dag.

Söndag

– Susanne vi behöver väl inte prata om jobbiga saker idag? Nej idag gör vi annat.

Efter frukost promenerade vi till fortet, pratade lite om gårdagen. Bollspel på stranden. Jag har pratat lite om skolan och hur man kan göra med koncentration och struktur. Vi ritade hjälpande händer, skrev de namnen på de som finns när man behöver hjälp.

Helgen avslutades med högläsning. Vi ville välja en bok som inte var sorglig. En bok om vuxna som överlevt koncentrationsläger som barn berättade sin historia. Mitt under läsningen, - Susanne den är ju ändå sorglig. Ja det är den men det också en sann historia och denna slutade lyckligt.

Ja det här en liten sammanfattning.

Skolan är ett stående tema.

- Lärarna förstår inte.

- Det går aldrig över.

- Kompisarna förstår inte och tycker att andra ska ha hjälp.

- Man blir stressad när det är för mycket.

Så vi enades om att det hade varit bra med en föreläsning för kompisarna också. Samt lärarna.

Under hela helgen har Vera och Elisabeth funnits där med en extra famn, öron som lyssnar och jag är så tacksam för vårt samarbete under helgen.

De har med sina mappar och tidslinjer hem och jag har sagt att om de vill får de visa och kanske läsa sitt brev för er. Jag ber er att vänta tills de själva säger det, om den inte redan har skett. Det är deras innersta tankar och känslor just då. Viktigt är att ni inte frågar eller börja förklara. Vill de veta mer så frågar de er och jag påminner igen om att det kan gå lite upp och ner i humöret nu.

Ni har funnits i mina tankar många gånger i helgen. Att ta hand om sina barns sorg, sin egen sorg kräver omänskligt mycket av en. Ni har säkert fått ta emot många känsloutbrott och tårar. Corona har kanske begränsat er hjälp från mor-farföräldrar. Samtidigt pågår livet med jobb och annat som händer.

Jag hoppas innerligt att denna helg har hjälpt dem en bit på vägen att hantera sorgen efter sin pappa eller mamma.

Om ni har några frågor, funderingar eller det dyker upp något som barnen säger så skicka mig bara ett mejl så svarar jag så fort jag kan.

Bästa hälsningar Susanne

www.spirio.se Mobil 0708-194906 E-post susanne@spirio.se

122138798_2715382098702127_5944429609933243199_n.jpg
122222822_2715382275368776_6644126908464034815_n.jpg

När ett 50-tal med delad situation träffas då blir det en minnesvärd söndag. Tack till alla som kom och bidrog igår!

#natverstraff #barnochsorg #barnsomforloratenforalder #karlwerntoftsminnesfond #ystaddjurpark

118694790_2671781846395486_790440905563036812_n.jpg
118731776_2671781833062154_5563847077442551792_n.jpg

Hör Susanne klokt prata om sorg

Kan man känna sorg för någon man inte känner? Ett annat barns förälder, En klasskompis förälder eller till och med ett barn i ens egen ålder som inte längre finns med oss. Självklart säger vi och Susanne Nilsson från Spiros Sorgebearbetning som igår deltog på P4 Malmöhus Sveriges Radio med anledning av förra veckans mycket tragiska drunkningsolycka av ett barn under skoltid och årsdagen då en kvinna i Malmö blev brutalt skjuten med sin två månaders bebis i famnen. Hör Susanne klokt prata om sorg och vad förlust av trygghet i samhället kan göra med stora som små.

Inslaget kan lyssnas på här: https://p4dela.sverigesradio.se/?id=20447

För er som besöker vår nätverksträff på söndag så träffar ni Susanne då. Hon handleder oss i vuxensittningen.

#barnochsorg #karlwerntoftsminnesfond

118692870_2668269723413365_128081926762961920_n.jpg

Inför nätverksträff 30/8 2020

Nu ser detta gänget och vi fram emot att det snart är dax för vår fulltecknade nätverksträff på Ystad Djurpark.

Flera nya drabbade familjer besöker oss denna gång. Det är fullt naturligt om man som barn men även vuxen kan vakna med lite olika känslor inför en sådan här dag.

Till er som är anmälda vill vi bara än en gång hälsa er Varmt Välkomna och kom precis som ni är. Alla förstår.

Utöver att plocka med våra känslodockor från Friendy så tar vi även med vårt nyskapade bibliotek på temat Barn & Sorg.

Har du som anmäld förhinder vänligen meddela oss så snart som möjligt då vi har väntelista till träffen.

Trevlig helg!

118040477_2662910097282661_1607735599420564740_n.jpg

Nätverksträff på Ystad Djurpark 30 Augusti 2020

Det har varit och är ett speciellt år men nu äntligen kan vi välkomna till en ny nätverksträff för drabbade familjer, självklart med hänsyn till rådande situation.

Det är vetenskapligt bevisat att stresshormonet kortisol sjunker och att ”må bra” hormonet oxytocin stiger när vi umgås med djur och när vi är ute i naturen. Djur har också visat sig ha väldigt goda effekter inte minst för barn för att skapa trygghet, skratt och lekfullhet i kombination med tröst och kroppskontakt.

Söndag den 30 augusti ses vi på Ystad Djurpark. För mer information se vänligen nedan. Tillsammans hoppas och tror vi att vi blir starkare

----------

Varmt Välkommen till Nätverksträff för drabbade familjer med aktiviteter på Ystad Djurpark

Datum: 30 aug

Tid: 11-14.30

Plats: Ystad Djurpark, Skårby , 271 91 Ystad

Det bjuds på lunch och eftermiddagsfika.

Rekommenderad ålder för träffen: 3-15 år

Arrangemanget är kostnadsfritt. Bekostas av medel från KW Minnesfond.

Upplägget för träffen

På Ystad Djurpark kommer vi, utöver att framförallt träffa barn och vuxna i samma situation, få möjlighet att dyka in i de vilda djurens värld. I parken träffar vi allt från kringsmygande servaler till tama getter och häftiga alpackor.

Föräldrarsittning

Föräldrarna kommer denna träff att ha möjlighet för en och en halvtimmes avskild diskussion, denna gång kring vår nulägessituation och den oron som kan följa. Likt tidigare träffar deltar en sorgeutbildad person. Under föräldrarnas samtal får barnen en guidad visning med möjlighet att mata djuren. Övrig tid har vi möjlighet att vara med barnen.

Anmälan: Sker till minnesfond@werntoft.se

Begränsat antal platser, först till kvarn.

För mer information om Karl Werntofts Minnesfond se vänligen www.minnesfond.werntoft.se

Ystad Djurpark www.ystaddjurpark.se/

Välkomna

#barnochsorg #nätverksträff #Karlwerntoftsminnesfond #ystaddjurpark

116397702_2643507109222960_40819102098871686_n.jpg

Wille med de gröna semlorna

Kommer ni ihåg Wille med de gröna semlorna som han sålde till förmån för fonden?

Igår som tack fick han hänga med en stor inspirationskälla Fredrik Eriksson, även han en härlig påhejare till #karlwerntoftsminnesfond

Vilket team, Tusen Tack till er båda!

Sköt om er i sommar Sverige och håll utkik inom kort kommer vi bjuda in till en Coronavänlig nätverksträff.

#thebaker2007 #chef_fredrikeriksson #tillformanforbarnsomforloratenforalder

109941866_2637186599855011_1692049090982567344_n.jpg

Digitala Nätverksträff fredagen den 29 maj 2020

Fördelen med att träffas digitalt är att vi nu glädjande har stor geografisk spridning på anmälda till vår Digitala Nätverksträff fredagen den 29 maj. 

Välkommen att anmäla dig också till minnesfond@werntoft.se

Susanne Nilsson från Spirio Sorgebearbetning gästar oss och handleder mötet. Hon berättar hur barn kan påverkas av all rapportering om coronaviruset och tar upp hur det kan vara så att barn som upplevt tidigare förluster kan bli extra rädda. Det kommer även finnas utrymme för frågor och diskussioner.

Dag: Fredag 29 maj

Kl: 12-13

Praktiska detaljer: Länk för möte via Google Hangout erhålls vid bekräftelse din anmälan.

Sköt om er! 

BARNS SORG I CORONATIDER

97291513_2583892378517767_2377650739234209792_n.jpg

I dessa tider saknar många barn sina kära mor- och farföräldrar alldeles extra. För ett barn vars förälder dött kan en mor- och farförälder fylla en alldeles speciell roll. 

I programmet Helt ärligt ställer Sofia och Mormor Marianne frågor till varandra – frågor som de tänkt men aldrig sagt. Vad tänkte egentligen mormor Marianne när Sofia som tonåring inte klarade av att vara nära sin sjuka mamma hela tiden? Och vad svarar Sofia på mormors fråga om vad är hon mest stolt över med oss?

Hör på detta fina ärliga samtal och ta väl hand om er i påsk.

Helt ärligt - Du blev mitt stöd när mamma dog


Coronaviruset

I helgen skulle vi haft en fulltecknad nätverksträff med deltagare från flera håll. Givet den situation som råder så valde vi att skjuta på träffen.
För barn som upplevt att en förälder faktiskt kan dö så kan Coronasituationen och dess rapportering skapa extra oro.
Sveriges Television har samlat fem enkla tips hur prata med barn om Corona.

Sköt om er och hoppas att vi ses snart!
En extra STYRKEKRAM till alla de familjer som i tillägg till vår omvärldssituation har en eller flera andra bakomliggande sjukdomar. 

Så pratar du med ditt barn om coronaviruset


Gröna semlor

Hela 275 semlor m grön grädde fick fantastiska @thebaker2007 12 år sålt under en vecka till förmån för Karl Werntofts Minnesfond. Man skulle lätt kunna tro att det var en snäll förälder som stod bakom mycket av arbetet men vi kan intyga att det är @thebaker2007, 12 år som har ett imponerande pannben och ett fantastiskt hjärta. Men det är klart att han har bästa inspirationskällan i mamma @kstarbaking Än en gång fantastiskt stort tack Wille! Nu vet vi definitivt var vi ska köpa alla framtida bakverk! 
Ps. Vad tror du om en beställning till vår nästa nätverksträff 14 mars. Vi blir närmare 50 st. 

86467235_2513696555537350_8259917220600086528_n.jpg

Skolföreläsning 3 Februari 2020

Från en vuxen till en annan vuxen, ”hur länge ska det där barnet dra sitt kort om en död förälder...?” 

Barns sorg följer med dem hela livet och sorgen kommer och går! Idag arrangerade fonden en föreläsning om Barn och Sorg där 90 pedagoger i Göteborg med omnejd valde att lära mer om det som kan vara så svårt att bemöta. 

Tack till Clarion Hotel Post! Ert fina och varma bemötande var precis vad som behövdes en dag som denna. 

EB0A60CD-8887-4D24-AA99-8AA1D48D2C9E.JPG

Finaste semlorna

Med skolkompisar i fondens målgrupp har fantastiska Wille 12 år, i år valt att skänka 10 kr per såld semla till fonden under perioden 7-15/2. Wille har inte bara det finaste hjärtat utan utmärkta konditoregenskaper. Testpanelen ger verkligen 10 av 10. Skynda att förbeställa dina semlor, 20 kr styck. Hämtas i Falsterbo. Det finns även massa annat gott inklusive mästerliga tårtor, följ Wille på instagram thebaker2007 

Så här skriver han själv i ett inlägg om sitt initiativ. Wille än en gång fonden är så rörda och tacksamma för ditt fina initiativ. Du är en förebild
——————-
Jag tänkte bara meddela att jag kommer i år att skänka till @karlwerntoftsminnesfond
Karl Werntoft gick bort för 2 år sedan och hans minnesfond samlar in pengar som används för att hjälpa andra familjer som har en förälder som gått bort. 
De arrangerar pysselhäng och roliga aktiviteter för barn och ungdomar som gått igenom detta. De hjälper även till att utbilda vuxna så att de ska kunna bemöta barn och unga i sorg. Från och med fredag den 7 februari börjar jag med ljusgrön grädde till semlorna och det gör jag ända till 15 februari. 
Anledningen till det är att Kalles favoritfärg var grön. För varje semla med ljusgrön färg skänker jag 10 kr till Karl Werntofts fond! 

83385434_2496966110543728_1915476949258469376_n.jpg

FULLT! Anmälningar efter 26/1 hamnar på väntelista

Inbjudan till Nätverksträff 14/3 2020

Hur fungerar egentligen människokroppen? 

På vår nästa träff kommer vi att besöka spännande Livets museum i Lund. På museet kommer barnen att bli delaktiga i den interaktiva och moderna utställningen där de bland annat får mäta sin reaktionshastighet, bli lurade av synvillor och testa sitt luktsinné. De får också titta på sin egen hud i 200 gångers förstoring och på de små otäcka djur som kan finnas där! 

I en nyöppnad utställning, visas vackra foton av Lennart Nilsson som beskriver livets tillkomst.

I det så kallade organpusslet gäller det att sätta fast de utsågade organen på rätt ställe på en stor trädocka. På samma sätt kan man på en annan docka lyfta på en rad luckor för att få reda på roliga fakta om kroppen. Vilken muskel är det som aldrig som vilar? Och hur många kilo hud tappar vi egentligen på ett år? Under en lucka över näsan kan man inte bara lära sig hur mycket snor man sväljer varje dag, utan även känna på att det är grönt och slajmigt. 

Det ges även möjlighet att se närmare på virus och bakterier som kan orsaka lunginflammation och förkylning men även en bakterie som är snäll mot magen.

Kanske kan dessa sjukdomar botas inne på lekavdelningen, där man inte bara kan röntga sina patienter utan även titta på röntgenbilder i ett ljusskåp. Här kan man även sätta på sig doktorsrocken och undersöka sina kamrater med stetoskop. Eller varför inte slå sig ner med en bok från Minnesfondens nyskapade lilla bibliotek. Det finns allt från bilderböcker till tonårsböcker, böcker som alla berör vår gemensamma situation.

I lekavdelningen finns också ett utrymme där barnen, efter att ha upplevt resten av museet, kan få leka och bearbeta det guiderna berättat. Barnen får också möjlighet att visa runt sina föräldrar på museet med hjälp av guiderna. Guiderna är mor-farmödrar som själva har barnbarn som växer upp utan en av sina föräldrar. 

Dagen för nätverksträffen är museet stängt för allmänheten.
----------------------------------------------------
Varmt Välkommen med er anmälan!

Datum: Lörd 14 mars 2020
Tid: 11-14.30
Plats: Livets Museum, Lund
Det bjuds på lunch och eftermiddagsfika.
Arrangemanget är kostnadsfritt. Bekostas av medel från KW Minnesfond.

Föräldrarsittning
Föräldrarna kommer denna träff att ha möjlighet för en och en halvtimmes avskild diskussion, denna gång kring ämnet skolan. Susanne Nilsson, en av två föreläsare när fonden håller föreläsningar för Pedagoger om Barn i Sorg, handleder diskussionen. Susanne finns även tillgänglig under hela träffen. 

ANMÄLAN vänligen klicka https://docs.google.com/…/1Rjw2gKHnBfOMHN3YFJNtUPkX-_H…/edit
Begränsat antal barnplatser, först till kvarn.

För mer information om 
Karl Werntofts Minnesfond https://minnesfond.werntoft.se
Livets Museum https://www.kulturen.com/vara-besoksmal/livets-museum/
Fotot är lånat från Kulturen.

82125035_2484270155146657_7750491592003158016_o.jpg

På våra nätverksträffar har vi haft med flera barn under 5 år, de yngsta bara 2 år gamla. 4/1 2020

Ålder och mognad avgör men vanligt för barn under 5 år är att döden inte är slutet. De förstår inte att alla livsfunktioner upphör eller att alla kommer att dö. De kan fråga om pappa kommer tillbaka snart eller om de kan spara sin mat och ge till morfar nästa gång de besöker graven eller en minnesplats. Andra frågor kan vara om de döda kan bli hungriga eller när de ska vakna. Eftersom de inte förstår den fulla innebörden av ordet död, kan de ha svårt att förstå abstrakta förklaringar till döden. De kan behöva få förklarat om och om igen att den döda inte kommer tillbaka. De behöver få veta att den som är död inte andas längre, att hjärtat inte slår, att den döda inte tänker eller känner någon smärta.

Små barn uppfattar ofta sig själva i centrum av allt som händer. De kan få för sig att någonting de sagt, tänkt eller gjort kan ha orsakat någons död. Vissa barn är extra snälla eftersom de har skuldkänslor för vad som hänt. Även om det kan vara bekvämt för omgivningen är det bra att komma ihåg att det är en reaktion som behöver bearbetas. Andra barn kan bli bråkiga och utagerande.

Även om det kan kännas svårt är det bra att prata med barnet om vad som hänt och förklara så mycket man kan av det som hänt. Låt barnet ställa frågor. Det kan vara lättare att prata med barnet om man tillsammans utgår från en bok eller film. Här är ett alternativ, Vem - Vem är död? En liten fin film om stora känslor.


Tack för 2019!

Häromåret sålde Cancerfonden miljövänliga rislyktor till förmån för sin forskning. En forskning som vi hoppats idag hunnit så mycket längre än att var tredje person någon gång i sitt liv drabbas av cancer. Cancer är också den enskilt största dödsorsaken till de barn vars föräldrar dött som besöker våra träffar. 

Med cancern har dessa barn många gånger också fått följa föräldern under en tuff, ibland längre sjukdomstid där de sett hur deras förälder brutits ner och ryckts ifrån dem. Att få dela den erfarenheten med andra barn i samma situation och föräldrar emellan uttrycker våra deltagare på nätverksträffarna som väldigt värdefullt. 

Med vårt första hela verksamhetsår kan vi se tillbaka på fyra fulltecknade nätverksträffar med barn och föräldrar. Närmare 150 deltagare från flera delar av Skåne men även Blekinge, Småland, Halland och Bohuslän. 
Vår första föreläsning i Malmö om Barn i Sorg i feb blev snabbt fulltecknad och i aug satte vi upp samma möjlighet i Stockholm. Över 160 pedagoger från ett 100-tal skolor och förskolor deltog på vår fyra timmars föreläsningar där Monica Nyström, tidigare Sommarpratare tillsammans med Susanne Nilsson föreläste hur professionen på bästa sätt kan hjälpa barn i målgruppen.

Vi kontaktas av drabbade över hela landet som efterfrågar samma möjlighet till stöd i deras närhet. Inför nästa år tittar vi på vidare möjligheter för att nå ut till fler. En föreläsning den 3:e februari i Göteborg, om Barn i sorg för pedagoger startar igång 2020 års aktiviteter.

Våra aktiviteter möjliggörs av alla er otroligt gentila givare som vi verkligen vill tacka! Givare som ger till oss av sin tid, arbete med vår hemsida, det grafiska, extrahjälp vid träffar, subventionerade kostnader för lokaler samt aktiviteter och naturligtvis alla monetära bidrag. De flera hundratal insättningar som kommer in värmer verkligen, var och en för sig. 

Vårt varmaste TACK till alla er som avstått uppvaktning vid era födelsedagar till förmån för bidrag till fonden, sänt minnesgåvor, uppmärksammat Far och Mor på Far- och Morsdag. Företag som avstått skicka julkort och sända julklappar och istället valt oss som ett välgörande ändamål att uppmärksamma. Slutligen även ett Stort Tack till Sparbanksstiftelsen Finn för ett fint fondbidrag och Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad, Trelleborgs Allehanda, Ystad Allehanda och Kristianstadsbladet som alla uppmärksammat fonden med fina artiklar under 2019.

Med allas er hjälp har vi fina förutsättningar att kunna fortsätta vår verksamhet och ser fram emot att vidareutveckla innehållet. 


Nyårsdagen 2020

För många är julen och nyårshelgen en oerhört tuff tid. Vi närmar oss den dagen på året då flest personer tar livet av sig, nyårsdagen. 
Av 1500 personer som tar sitt liv i Sverige om året så har 500 barn. Några av dem besöker oss regelbundet på våra nätverksträffar. 

Självmord är den vanligaste dödsorsaken bland män upp till 44 år och cirka 70 % av självmorden begås av män. 

På vår hemsida under andra organisationer tipsar vi om ytterligare hjälp för berörda, en podd från Socialstyrelsen ”På djupet, hur omgivningen kan hjälpa barn vars förälder tagit sitt liv. Under personliga upplevelser delar en av våra deltagande familjer från våra nätverkshistorier med sig av sin starka historia.

Psykisk ohälsa förekommer i alla typer av hus och genom att vi vuxna utmanar vår generella rädsla och skaffar mer kunskap så kan vi minska myterna och stigmat kring psykisk ohälsa. Det gör stor skillnad för alla drabbade barn! 

Kanske är det i dagarna du ringer det där samtalet och frågar hur någon i din vänkrets verkligen mår. Våga störa döden!

http://www.stordoden.se


“Loosing a parent is incredible hard” 24/12 2019

Brittiska Prince Harry var 12 år när hans mamma Princess Diana dog i en bilolycka.
Det tog många år innan han pratade om sorgen. I dagarna var han fullt tomteutrustad när han spelade in ett varmt meddelande till barn som förlorat en förälder.
Vi hoppas likt Harry att julhelgen bjuder på mkt bus och gott. 
Julen är barnens tid.


Svårt att komma på klappen till fröken eller morfar som redan har allt han vill ha? 17/12 2019

På önskemål finns nu även gåvobevis med Tack för terminen samt God Jul att skriva ut på vår hemsida. https://minnesfond.werntoft.se/home/
Julkramar från oss till er! 

79943563_2459554560951550_5316371073732706304_n.jpg

FULLSATT! ANMÄLNINGAR EFTER 13/1 SÄTTS PÅ VÄNTELISTA

Föreläsning om Barn i sorg, 3 feb 2020 i Göteborg!

Tack till Pedagog Göteborg för hjälpen att sprida vårt budskap om vår kostnadsfria föreläsning om Barn i sorg, 3 feb 2020 i Göteborg. 

Nedan är lite feedback från våra tidigare deltagare i Stockholm och Malmö.

Välkommen med din anmälan eller tipsa gärna någon i målgruppen.

Hur skulle du utvärdera föreläsningen i allmänhet?

  • Fantastisk föreläsning som gav otroligt mycket att ta med sig vidare i arbetet med både barn och personal.

  • Ett ämne så laddat som på ett enkelt sätt togs upp. Viktigt att lyfta fram barnperspektivet.

  • Vi var väldigt nöjda med både upplägg och innehåll. Mycket intressant och berörande.

  • Gripande men gav samtidigt hopp!

  • Så jättefint arrangerat från början till slut. Stort tack för den fina lunchen och fikan som vi också bjöds på.

  • Mycket fint och genomtänkt arrangemang.

  • Upplägg och innehåll var mycket bra.

  • Varmaste Tack för en synnerligen inspirerande eftermiddag!

Kommer du att kunna använda insikterna och verktygen från dagen i din profession?

  • Jag tycker att ni hade ett mycket gott bemötande och em var givande. Flera tankar väcktes hos mig både som privatperson men också i min professionella roll som kurator. 

  • Jag hade önskat att fler av mina kolleger på skolan hade haft möjlighet att vara på plats.

  • Jag var helt ärligt mållös efteråt, då jag kände att jag kunde omsätta i praktiken direkt. Det var också värdefullt att få uppleva så ärliga och ”nakna” möten.

  • Fortsätt ha föreläsningar. Sprid budskapet!

  • Jag tycker att föreläsningen innehöll allt och vill med detta tacka så mycket för en fantastisk givande rörande eftermiddag. Stort beröm till er för arbetet med fonden som kommer att kunna hjälpa många barn i sorg.

  • Att ni finns och informerar om detta viktiga ämne är fantastiskt!

https://pedagog.goteborg.se/event/barn-i-sorg/


Nätverksträffen 24 november 2019

Hela vägen från Växjö till Falsterbo kom de 40-tal barn med föräldrar som i söndags kom till vår sjätte nätverksträff. 
Många föräldrar som besöker oss för första gången vittnar om trevande barn på vägen dit. Desto roligare sedan när många är väldigt svårlockade att få med sig hem. 
Att löda varsitt blinkande hjärta var en av gårdagens uppskattade aktiviteter på Coolminds!


Kloka ord!

Skärmavbild 2019-12-15 kl. 21.14.38.png

Anmälan skolföreläsning 3/2 2020

Jobbar du inom förskolan eller skolans värld på Västkusten eller känner någon som gör det och vill veta hur du kan finnas där för Barn i Sorg? 

Efter fulla hus i både Stockholm och Malmö är det nu tid för Göteborg, 3 feb 2020.

Välkommen till denna föreläsning med lunch som bekostas av Karl Werntofts Minnesfond.
Anmälan: se flik ANMÄLAN SKOLFÖRELÄSNING
Plats: Clarion Hotel Post

82 % av våra tidigare deltagare har gett högsta betyg på frågan om de kan ta med insikterna och verktygen de fick under dagen i sin profession.

unnamed.jpg

Farsdag 10/11 2019

När det farsdagspysslas på fritids och man inte kan skriva som alla andra barnen.

Till alla fina pappor & fädrar, Grattis på Farsdag! Njut av dagen och alla andra dagar, ni har en jättefin och viktig roll.

Tack för alla fina bidrag till fonden i form av farsdagsinsättningar!

74278962_2425814760992197_927243148118196224_n.jpg

Allhelgonahelgen 2/11 2019

Så här i Allhelgonahelgen är vi många som tänder ljus och minns våra saknade lite extra. Att läsa en bok om det svåra kan underlätta för många, både barn och vuxna.
På https://minnesfond.werntoft.se/bocker
tipsar vi om litteraturtips för alla åldrar. 

Två nyutgivna bilderböcker för hösten är Jag är livet och Jag är döden. Den norska författaren Elisabeth Helland Larsen tar upp stora ämnen på ett lekfullt, vardagligt och varmt sätt. Sedan många år tillbaka arbetar hon som sjukhusclown och hon gillar att möta barn tillsammans med sin jongleringsutrustning och sina dockor Livet och Döden. 
Böckerna Jag är livet och Jag är döden är illustrerade av Marine Schneider och översatta till 12 språk. Augustvinnaren Linnea Axelsson har översatt dem till svenska.

Till de äldre barnen kan vi tipsa om Comedy Queen av Jenny Jägerfeld, fjolårets bokvinnare av barnradions pris.

Ta hand om varandra!

74802508_2419633661610307_2457429928556101632_n.jpg
74214095_2419633581610315_4453361150096048128_n.jpg
73289278_2419633634943643_3480221169703976960_n.jpg

Istället för ännu en slips på Farsdag 

När Stig 7 år vaknar kallsvettig, rädd och ledsen då vet jag att drömmarna, som mer är regel än undantag, varit här igen.
Drömmar om far utan ett lyckligt slut. Drömmar som innebär att det är Stig som är med far då någon av dem måste hoppa ut från ett flygplan eller en båt sjunker och Stig orkar inte hålla fast far. Eller de båda jagas av tjuvar och far skjuts.
Häromdagen när vi kramades hårt bad du mig: ”Mor, kan vi inte snälla köpa en sådan sak som fångar upp drömmarna till mig”. En drömfångare, tänk om det ändå var så enkelt.

För Svea 10 år är det, mer eller mindre varje kväll, en utmaning att komma till ro. Då gäller det att påminna sig om att det är troligen då dina tankar vandrar som mest. Du ger inte uttryck för det direkt men indirekt finns alla tecken där. Något Doreen så fint sätter fingret på i bifogad musikvideo ’Saknar Dig’.

Genom fonden har ni båda funnit fina kontakter med andra barn i samma situation. Barn som troligen är de bästa till att förstå er. 

Att se banden knytas mellan barn (och föräldrar) i den gemensamma situationen motiverar oss verkligen att göra mer i fondens regi.

Kanske väljer du i år att uppvakta din Far på Farsdag med ett gåvobevis från oss.
BG 668-3155 SWISH 123 662 03 71

https://static1.squarespace.com/…/KWMF_Gavobrev_Form_TillFa…

https://www.youtube.com/watch?v=N4BEsY_eWbw&feature=share


NÄTVERKSTRÄFF 24 NOVEMBER

Dags att fylla på vårt fina träd med en ny färg av löv och våra deltagares tummar!

Varmt Välkomna till nästa Nätverksträff för drabbade familjer. Vid detta tillfälle blir det en favorit i repris från en av våra första träffar.

Datum: 24 nov
Tid: 11-14.30
Plats: Cool Minds, Folkets Park Malmö, Norra Parkg. 2

Det bjuds på lunch.
Rekommenderad ålder: 5-15 år

Arrangemanget är kostnadsfritt. Bekostas av medel från Karl Werntofts Minnesfond.

Upplägget för träffen
På Cool Minds kommer vi, utöver att framförallt träffa barn och vuxna i samma situation, få möjlighet att experimentera och skapa ihop tillsammans med deras duktiga pedagoger. 
Vid detta tillfälle kommer barnen få möjlighet till nedan aktiviteter
* DNA – analys, barnen får förklarat att vi alltid har våra mammor och pappor inom oss då deras DNA går i arv. Barnen får vara med och ta ut celler från insidan av kinderna och sedan öppna upp cellerna genom en process så att DNA:et klumpar ihop sig i en synlig sträng. Strängen kan sedan plockas upp med en pipett och fås m hem i form av en liten bägare. Kanske vill man hänga det som ett halsband närmast hjärtat el lägga i en alldeles speciell låda.
* Barnen får löda och göra varsitt blinkande hjärta av ett kretskort med ledlampor.

De yngre barnen kommer få.
“Måla keramik” - I keramikverkstaden får barnen välja en figur som de sedan målar, glaserar och till sist bränner i en keramikugn. Kanske kan det bli en fin figur till en eventuell grav.
“Stöpa ett ljus” - Rosa, knallblå eller vackert randiga? I ljusfabriken får barnen stöpa och gjuta stearinljus med olika färger, former och dofter - allt efter tycke och smak.

Föräldrarsittning
Föräldrarna kommer denna träff att ha möjlighet för en timmes avskild diskussion, vi fortsätter på ett önskat ämne som behandlar barnens oro över om det händer även den kvarvarande föräldern någonting. Likt tidigare deltar en psykolog vid dessa tillfällen. Övrig tid har vi möjlighet att vara med barnen på de olika stationerna. 

Anmälan sker via https://docs.google.com/…/1FAIpQLSeIbBvHvu2VdvMpr9…/viewform

Begränsat antal barnplatser, först till kvarn.
För mer information om Karl Werntofts Minnesfond se vänligen https://minnesfond.werntoft.se
Cool Minds https://coolminds.se

VARMT VÄLKOMNA! 

Skärmavbild 2019-10-15 kl. 10.39.48.png

Suicidpreventivadagen

Flera av de barn som besöker våra nätverksträffar har föräldrar som har tagit sitt liv.  Igår uppmärksammades Suicidpreventivadagen runt om i landet. 

I Katrineholm fick 1574 ljus symbolisera de i Sverige som tagit sitt liv under 2018. Med antalet följer flera drabbade barn. 

Genom Socialstyrelsens podd ”På djupet” förmedlas kunskap om hur omgivningen kan ge stöd till ett barn vars förälder har tagit sitt liv.

Kanske är det till ett tänt ljus du tar dig tid för reflektion och låter detta bli din nästa podd att lyssna till. 

Lyssna HÄR

Skärmavbild 2019-10-15 kl. 10.44.14 1.png


Nätverksträff 1 september

På gårdagens nätverksträff gick dagen helt i lekens tecken för barnen där några kom så långväga ifrån som Småland.
Föräldrarna fick lyssna till Åke Iwar, psykolog och kristerapeut men även efterlevande av tsunamin där han förlorade sin hustru och en dotter. En känslosam personlig historia där igenkänningsfaktorerna vid sorg delades av många i gruppen men även den styrka som till viss del kan födas ur sorgen.


Nästa nätverksträff är planerad till 24 nov och då i Malmö.

Skärmavbild 2019-09-03 kl. 11.19.46.png
Skärmavbild 2019-09-03 kl. 11.19.57.png
Skärmavbild 2019-09-03 kl. 11.20.08.png

föreläsning för förskole- och skolpersonal i stockholm

I dagarna är många barn åter i skolan efter ett långt och härligt sommarlov. Då vi vet att 10 barn per dag förlorar en förälder innebär det att cirka 700 barn i Sverige återvänder med en helt annan livssituation, de har förlorat en förälder och befinner sig i sorg. 

Barn och sorg är ett laddat och svårt ämne som inte är en del i pedagogutbildningen. Detta till trots vet vi från forskning att Barn i Sorg är kraftigt överrepresenterade vad gäller koncentrations- och inlärningssvårigheter. 

Karl Werntofts Minnesfond är oerhört tacksamma att vi igår kunde fylla lokalen till bredden när Monika Nyström och Susanne Nilsson föreläste om Barn i Sorg. 

Stort tack till alla er 80 personer inom skolans värld i Stockholm och tillresta som vigde eftermiddagen med oss. Vi vuxna kan verkligen göra skillnad genom att våga! Våga fråga! Och våga fråga även om det gått en tid! Sorgen kommer alltid att finnas hos ett barn som förlorat en förälder!

Stort Tack även till Clarion Hotel Amaranten
som möjliggjorde arrangemanget och vars personal i alla berörda avdelningar gav oss ett så genuint och varmt bemötande. Precis vad vi behövde en dag som denna!

Skärmavbild 2019-08-29 kl. 13.05.30.png
Skärmavbild 2019-08-29 kl. 13.06.02.png
Skärmavbild 2019-08-29 kl. 13.05.41.png

NÄTVERKSTRÄFF 1 SEPTEMBER

Betydelsen av lek är större än någonsin för barn och ungdomar som har varit igenom tuffa händelser. Lek kan bli en kraftfull strategi för att hjälpa dem att skapa rutiner och återfå en känsla av normalitet. Efter sommaren bjuder vi in till en ny nätverksträff som går just i lekens tecken på Fotevikens Vikingastad i Höllviken.

Mindre som äldre barn kan vara med i lekarna från förr och det kommer ges tillfälle att prova på dåtida hantverk samtidigt som vi får ta del av den spännande historian. 

Foteviken är världens första försök att visa hur en stadsmiljö under sen vikingatid/tidig medeltid kan ha sett ut. Bebyggelsen, återskapad efter moderna forskningsresultat, skapar unika möjligheter för oss att uppleva hur ett sådant samhälle såg ut och fungerade för niohundra år sedan. 1100-talet vare en spännande tid, en brytningstid mellan gammalt och nytt.

Vikingastaden vid Foteviken är uppbyggt vid den plats där det i juni år 1134 stod ett stort slag men också en plats som före 970-talet var vigd till de gamla fornnordiska gudarna.

Datum: 1 september
Tid: 11-15
Plats: Fotevikens Vikingastad, Höllviken
Det bjuds på lunch.
Rekommenderad ålder: 3-15 år
Arrangemanget är kostnadsfritt. Bekostas av medel från KW Minnesfond.

Föräldrarsittning
Föräldrarna kommer denna träff att ha möjlighet för en timmes avskild diskussion kring ett önskat ämne som behandlar barnens oro över om det händer även den kvarvarande föräldern någonting. Angelica Nymanson, Psykolog närvarar likt sist och handleder diskussionen. 

Vid detta tillfälle får vi som föräldrar även lyssna till Åke Iwar, Psykolog och Kristerapeut som berättar om sitt liv efter tsunamin då han miste sin fru och dotter. 

Anmälan: Sker via https://docs.google.com/…/1FAIpQLSd-gYtWxk0Xi7mWM…/viewform…

Begränsat antal platser, först till kvarn.

För mer information om Karl Werntofts Minnesfond se vänligen 
https://minnesfond.werntoft.se 
Fotevikens Museum
https://www.fotevikensmuseum.se/

66306856_2334729413434066_3899461392847077376_n.png
66624797_2334729803434027_2509599487551340544_n.jpg
66161308_2334730333433974_5467543271033012224_n.png

MORSDAG

I dag är det morsdag och många förtjänar att uppmärksammas. Vi tänker naturligtvis även extra på de barn som inte har någon mamma att krama om. 

Under vårt snart första verksamhetsår och fyra nätverksträffar så har ett 70 tal barn besökt vår verksamhet. Kloka och fina barn som tvingats uppleva så mycket mer än många andra barn i samma ålder. 

En stor bidragande faktor till att vi fått den framgången vi fått med fonden är Kalles (Karl Werntofts) mor Elisabet Werntoft. För mig som svärdotter en riktig hjältinna. Hon har lagt helt ovärderlig tid med administration kring fonden och framförallt finns hon där med sin klokhet på våra träffar. Hon deltar på de vuxnas samtal där hon inger trygghet, förtroende och dömer aldrig. Hon bidrar även med kraft och hopp. 

I allt det svåra som ibland är så svårt att förklara för utomstående så vet hon. Som änka vid 36 års ålder och ensam förälder till Kalle och hans tre systrar Åsa, Ida och Anna, då 4, 8, 10 och 12 år så har hon många års erfarenhet av den delade situationen.

Finaste svärmor Tack för att Du är Du och att du aldrig tvekade att hjälpa och stötta mig i min önskan att skapa denna minnesfond. 

Kram Din Svärdotter Frida

61186278_2303493059891035_7113797204728348672_n.jpg

MORSDAG PÅ SÖNDAG

Jag var 15 år när min mamma dog. Kanske en svår ålder att förlora sin mamma men i vilken ålder är det lätt? Jag skulle säga att det inte finns någon.

Samma dag som min mamma gick bort så minns jag känslan av att jag bara ville att allt skulle vara som vanligt. Jag ville bara cykla bort till den lokala kiosken och hänga med kompisar och prata om oviktiga saker.

Jag åkte aldrig till kiosken, det kunde man ju inte göra när ens mamma precis hade gått bort..

Räddningen till att mitt liv tuffade på relativt bra var för att jag har en pappa som orkade axla två roller. Någon månad efter att mamma hade gått bort var vi på väg ut genom dörren, jag för att cykla till skolan och pappa köra till jobbet. Då säger pappa plötsligt, ”Micki, du kan inte gå ut med blött hår!!! Du kommer bli förkyld” En mening jag hört hundratals gånger från mamma som nu landade i pappas mun. Det komiska i det hela var att pappa själv stod med blött hår och det var jag snabb att påpeka.

Vi har även pratat ofantligt mycket om mamma. Pappa var i början initiativtagaren till samtalen men efter ett tag så kom det även från min sida. I början var det nästan bara tårar vid varje tillfälle men efter en tid kunde vi långsamt börja skratta.

Jag tror aldrig att saknaden försvinner och man hamnar i nya situationer där den förstärks. När min dotter Peggy föddes kände jag en enorm saknad över att mamma inte fanns där. Sen kändes det så orättvist att mitt barn inte skulle få ha en mormor. Men återigen gick pappa in och blev mormor och morfar i ett och ger idag min lilla dotter oändligt med kärlek. 

Vi saknar dig mamma! 

/Micki 

På söndag är det Morsdag. Ett fint tillfälle att bidra till Karl Werntofts Minnesfond, till förmån för barn som förlorat en förälder (Swish 1236620371, BG 668-3155).

För mer information om fonden och möjlighet att skriva ut Gåvobevis till Mor besök fliken “GE EN GÅVA”

60796942_2302263166680691_4431294626036449280_n.jpg

NÄTVERKSTRÄFFEN 19 MAJ

Alpackorna, grisarna, getterna, kaninerna, hönorna, hästarna, ormarna, ödlorna, afrikanska jättesniglarna, barnen hade olika favoritdjur på söndagens nätverksträff och många var svårslitna från djuren, nya och gamla kompisarna.

Föräldrarnas samtal denna gång gick kring stundande sommar och sommarlov med allt vad det innebär som ensam förälder.


Tack till alla som kom och så glädjande att det denna gång också var flera pappor på plats. Nästa träff är preliminärt satt till söndag 1 sept.

61009665_2299417810298560_7226554913885519872_n.jpg
60463055_2299417716965236_844703729344053248_n.jpg
60565512_2299417543631920_4111629143727144960_n.jpg
60615935_2299417556965252_2622169051371143168_n.jpg

Ny nätverksträff för barn som förlorat en förälder allt för tidigt

Det är vetenskapligt bevisat att stresshormonet kortisol sjunker och att ”må bra” hormonet oxytocin stiger när vi umgås med djur och när vi är ute i naturen. Djur har också visat sig ha väldigt goda effekter inte minst för barn för att skapa trygghet, skratt och lekfullhet i kombination med tröst och kroppskontakt. 

Det är med glädje vi denna gång bjuder in för en träff på en 4H gård med ett flertal spännande djur. För mer information se vänligen nedan. Tillsammans hoppas och tror vi att vi blir starkare!

----------

‍‍‍‍‍Varmt Välkommen till Nätverksträff för drabbade familjer med aktiviteter på Kungshaga Gård, en 4H gård i Höllviken.

Datum: 19 maj

Tid: 11-14

Plats: Kungshaga Gård, en 4H gård i Höllviken, Kämpingevägen 54-9

Det bjuds på lunch och eftermiddagsfika.

Rekommenderad ålder för träffen: 3-15 år

Arrangemanget är kostnadsfritt. Bekostas av medel från KW Minnesfond.

Upplägget för träffen

På Kungshaga Gård kommer vi, utöver att framförallt träffa barn och vuxna i samma situation, få möjlighet att gå på rundvandring och träffa allt från alpackor till lamm och getter. Det blir även möjlighet till hästridning på söta shetlandsponnys och tid för att skapa och pyssla i pysselstugan på detta ställe som är en favoritplats för barnen.

Föräldrarsittning

Föräldrarna kommer denna träff att ha möjlighet för en timmes avskild diskussion, denna gång kring ämnet semester och sommarlov med allt vad det innebär som ensamstående förälder. Angelica Nymanson, Psykolog närvarar likt våra första träffar. Övrig tid har vi möjlighet att vara med barnen.

Anmälan: Sker till minnesfond@werntoft.se 

Begränsat antal barnplatser, först till kvarn.

Kungshaga Gård www.kungshagagard.se

unnamed.jpg

se Föreläsning för skolpersonal

Länk till föreläsningen


Sydsvenskan & helsingborgs Dagblad skriver om minnesfonde

IMG_6582.jpeg
IMG_6557.JPG
FullSizeRender.jpeg

NÄTVERKSTRÄFF 17 MARS

Vi kan nu glädjande presentera ytterligare en träff för barn som förlorat en förälder. För mer information se vänligen nedan. Tillsammans hoppas och tror vi att vi blir starkare.

----------

Varmt Välkommen till Nätverksträff för drabbade familjer med aktiviteter på Cool Minds - Malmös Lek & Kunskapscentrum.

Datum: 17 mars

Tid: 11-14

Plats: Cool Minds, Folkets Park Malmö, Norra Parkg. 2

Det bjuds på lättare förtäring/lunch.

Rekommenderad ålder: 5-15 år

Arrangemanget är kostnadsfritt. Bekostas av medel från KW Minnesfond.

Upplägget för träffen:

På Cool Minds kommer vi, utöver att framförallt träffa barn och vuxna i samma situation, få möjlighet att skapa och pyssla ihop tillsammans med deras duktiga pedagoger.

Vid detta tillfälle kommer barnen få möjlighet till nedanstående huvudaktivitet:

Filmskapande. I filmskapandet får barnen testa kortfilm (filma, skriva manus, klä ut sig, redigera) och stop motion. Kanske kan det bli ett fin hälsning till den bortgångna föräldern. Eller vill man eventuellt berätta om något specifikt minne man har som man inte vill riskera att glömma bort.

Föräldrarsittning:

Föräldrarna kommer denna träff att ha möjlighet för en timmes avskild diskussion, denna gång kring ämnet skolan generellt. Vid denna träff kommer Susanne Nilsson, specialist i programmet för sorgebearbetning och även en av två talare då fonden höll föreläsning för förskole- och skolpersonal i februari. Övrig tid har vi möjlighet att vara med barnen.

Lunch äter vi gemensamt föräldrar och barn denna gång.

Anmälan: Sker till minnesfond@werntoft.se

Begränsat antal barnplatser, först till kvarn.


NÄTVERKSTRÄFFEN DEN 25 NOVEMBER

Den 25 november var vi över 20 barn och 15 vuxna samlade för nätverksträff, några så långväga som norr om Göteborg. Det är så tydligt att vi mår så bra av att träffa varandra även om vi önskat att vi fått stifta bekantskap av helt andra anledningar.  Barnens fick denna gång bland annat plocka ut DNA från sig själva till ett halsband. Det blev många fina frågor och diskussioner där de kunde koppla många av sina unikiteter till sin döda förälder.
Feedbacken från träffen gör oss verkligen rörda och motiverade att göra massor mer.
Tack till alla som kom! 

Lite av feedbacken:

  • Unik gemenskap, trygghet i den delade erfarenheten, oerhört fint planerat och genomfört. Värme och ödmjukhet genomsyrade denna delade stund för mig. 

  • Även om man självklart inte vill att någon annan ska hamna i samma situation, var det skönt att träffa andra familjer med liknande livssituation. Bra att det även fanns separata vuxenaktiviteter!

  • Aktiviteter som barnen tyckte var roliga och intressanta. Samt tid för oss vuxna att samtala. Mitt barn säger att det fanns mycket saker att göra. DNA experimentet var mycket uppskattat.

  • Fortsätta på samma starka, varma sätt. 

  • Vi är så himla nöjda! Tack!

47379783_2198228283750847_7215319107640492032_n.jpg

Blinka lilla stjärna där, hur jag undrar var du är...


För lite mer än ett år sedan tillbringade Svea & Stig eftermiddagarna efter skolan och dagis på Onkologen och Pallitativa vården för att träffa sin älskade Far. Vi har nu gjort ett känslosamt återbesök på ASIH i Malmö där Svea och Stig fick spika upp en första tavla med information om fonden och dess arbete.
Tavlorna kommer bland annat att spridas i barnhörnor och lekrum på Pallitativa vårdenheter, ASIH och större begravningsbyråer runt om i Skåne. Har du förslag på fler ställen där tavlorna bör synas så tag gärna kontakt med oss. 

46954927_2194713590768983_9142048987178598400_n.jpg

Nätverksträff 25 november

Efter en mycket lyckad första träff bjuder vi nu in till en andra träff för barn som förlorat en förälder allt för tidigt. För mer information se nedan. Tillsammans hoppas och tror vi att vi blir starkare. 


Varmt Välkommen till Nätverksträff för drabbade familjer med aktiviteter på Cool Minds - Malmös Lek & Kunskapscentrum.

Datum: 25 nov
Tid: 11-14
Plats: Cool Minds, Folkets Park Malmö, Norra Parkg. 2
Det bjuds på lättare förtäring/lunch.

Rekommenderad ålder: 5-15 år
Arrangemanget är kostnadsfritt. Bekostas av medel från Karl Werntofts Minnesfond.

Upplägget för träffen
På Cool Minds kommer vi, utöver att framförallt träffa barn och vuxna i samma situation, få möjlighet att experimentera och skapa ihop tillsammans med deras duktiga pedagoger.

Vid detta tillfälle kommer barnen få möjlighet till nedan aktiviteter:
* DNA – analys, barnen får förklarat att vi alltid har våra mammor och pappor inom oss då deras DNA går i arv. Barnen får vara med och ta ut celler från insidan av kinderna och sedan öppna upp cellerna genom en process så att DNA:et klumpar ihop sig i en synlig sträng. Strängen kan sedan plockas upp med en pipett och fås m hem i form av en liten bägare. Kanske vill man hänga det som ett halsband närmast hjärtat el lägga i en alldeles speciell låda.
* Barnen får löda och göra varsitt blinkande hjärta av ett kretskort med ledlampor.
* På önskemål från barnen, Slime workshop. Kladd, glitter och potatismjöl bildar slime där vi även har möjlihet att blanda i stjärnor. Här får barnen även göra foamclay som fungerar lite som lera.

Momentet med just lödningen passar mindre bra för de yngre barnen. De får istället mer tid på station slime/foamclay.

Föräldrarsittning
Föräldrarna kommer denna träff att ha möjlighet för en timmes avskild diskussion, denna gång kring ämnet jul och högtider generellt. Angelica Nymanson, psykolog, närvarar liksom sist. Övrig tid har vi möjlighet att vara med barnen på de olika stationerna. Även lunchen intas tillsammans med barnen.

Anmälan:
Sker till minnesfond@werntoft.se
Begränsat antal barnplatser, först till kvarn.


Efter en mycket lyckad första träff är nytt datum satt för YTTERLIGARE en sammankomst.

När: 25 November

Plats: Cool minds, folkets park

KL: 11-14

Mer information inom kort

Arrangemanget är kostnadsfritt och bekostas av medel från Karl Werntofts Minnesfond. 


SÅÅ glada för att vår första träff blev så uppskattad bland både barn och vuxna. 

Nedan lite feedback.

Vad tyckte ni var bra med träffen?

Bra upplägg med aktiviteter för barn och samtalsstund för vuxna. Det lilla extra tyckte jag var psykologen som var med i den vuxna samtalsgruppen och interagerade precis sådär lagom. Gruppindelningen för mina barn fungerade jättebra. Vi är alla nöjda och ser framemot nästa träff. 
...
Känslan av att VI är inte ensamma, vi fick dela med oss av erfarenhet och kul med kreativa inslag som passar alla åldrar. Tack för fint initiativ!
...

Datum för nästa träff är satt till sönd 25 nov. 
Mer information om upplägg inom kort.

Sköt om er! 


Intresset för vår första träff, 26 aug, har varit väldigt stort och platserna tog snabbt slut. Vi är nu en härlig mix tjejer och killar i olika åldrar tillsammans med föräldrar. 


Till er som inte hann anmäla er så kommer fler tillfällen. Vi skriver också gärna upp er på väntelista för 26 aug. Sköt om er!

Välkommen till Nätverksträff för drabbade familjer med aktiviteter på

Cool Minds - Malmös Lek & Kunskapscentrum

Datum: Söndag 26 aug

Tid: 11-14

Plats: Cool Minds, Folkets Park, Malmö

Det bjuds på lättare förtäring/lunch.

Arrangemanget är kostnadsfritt. Bekostas av medel från KW Minnesfond.

20 barnplatser, först till kvarn.

Lämplig ålder på barn ca 5-15 år.

 

Upplägget för träffen

På Cool Minds kommer vi, utöver att framförallt träffa barn och vuxna i samma situation, få möjlighet att experimentera och skapa ihop tillsammans med deras duktiga pedagoger.

 

Aktiviteter

“Bubblande hjärtan”. Vi lär oss om syra och bas genom att skapa en teckning med hjälp av bikarbonat och ättika!

“Pappersark med frön”. Vi mixar ihop eget papper och använder det för att skriva en fin hälsning till den avlidna föräldern. Detta papper kan sedan läggas i jord, så att fröna kan växa till blommor.

“Måla keramik” - I keramikverkstaden får vi välja en figur som vi sedan målar, glaserar och till sist bränner i en keramikugn. Kanske kan det bli en fin figur till en eventuell grav.

“Stöp ett ljus” - Rosa, knallblå eller vackert randiga? I ljusfabriken får vi stöpa och gjuta stearinljus med olika färger, former och dofter - allt efter tycke och smak.

 

Självklart får alla alster tas med hem.

 

Workshop

Parallellt med att barnen skapar kommer vi att hålla en Workshop för medföljande förälder där vi samtalar och tacksamt tar emot input på hur ni menar att Karl Werntofts Minnesfond, inom ramarna för verksamhetsplanen, kan stötta barn som förlorat en förälder.

 

Anmälan:

Sker till minnesfond@werntoft.se

20 barnplatser, först till kvarn.

Vänligen meddela namn och ålder på barn/barnen samt medföljande vuxen och ev allergier.

Anmälan är bindande.

 

 

För mer information om Karl Werntofts Minnesfond se vänligen www.minnesfond.werntoft.se Cool Minds www.coolminds.se